Kökschefen vet hur man träffar rätt

Joakim Lindell kan hantera sauteuser, grillar, köttknivar - och dartpilar. Han är kökschef på Helgesons kök, så att han kan svinga en panna är självklart. Men när han var yngre visade han sig kunna kasta pil också: "Det verkade som om jag hade darten i mig!"

Joakim Lindell fyller 30 år.

Joakim Lindell fyller 30 år.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2011-10-26 00:01

Stekt ryggbiff med potatisgratäng utan några vidare krusiduller. Det är kocken Jocke Lindells absoluta favoritmåltid, även om hans specialiteter är mingelbufféer. Vi träffas i matsalen på Helgesons kök på Börjegatan några timmar efter lunchrusningen. Kök och ekonomiutrymmen blänker rena, och snart är jobbet slut för dagen.

Jocke Lindell är född i Stockholm, men föräldrarna hade en sommar¬stuga i Faringe där man tillbringade allt mer tid, och så småningom flyttade familjen dit.
– Jag gick i skola i Knutby-Alm¬unge. Fotbollen tog en stor del av min tid. Vi har ett kompisgäng som spelade fotboll, badade, cyklade, åkte skridskor. Så här efteråt har jag ofta tänkt på vilket jättestort revir vi hade – en triangel Almunge–Knutby– Faringe, och den var bara vår, säger Jocke Lindell drömmande.

Han sysslade mycket med fotboll och spelade för Knutby IK, men tyckte att det började bli ”för seriöst”, och började i stället engagera sig i korpfotbollen på orten.
– Numera nöjer jag mig med att bara titta på fotboll.

Efter nian började han restaurangutbildning vid Ekebygymnasiet. Redan under hemkunskapen i femman–sexan upptäckte han hur roligt det är att laga mat – och göra andra människor glada genom att bjuda dem på god mat.
Så han hade tidigt sin framtid utstakad. Med värme talar Jocke Lindell om lärarna på Ekebygymna¬siet, speciellt Kurt Drnek, som kommit att betyda mycket för honom.

Efter de tre åren på Ekebygymna¬siet vidtog praktikår, de flesta på ¬krogar och restautanger som inte längre existerar utan i dag är ett ¬minne blott: Grisen, East West, Elaka Måns, Alex Vinbar.
– Nästan alla ställen jag jobbat på har bytt både namn och ägare, och det är ju ändå inte så länge sedan.

Hans första riktiga jobb var på ¬Vattenfalls Amica, som specialiserat sig på att servera lunch på stora företag. I dag är Jocke Lindell kökschef på Helgesons kök i Uppsala, som grundades 1995. Här serveras 60–70 luncher per dag, men det är catering som är den överlägset största delen av verksamheten. Jocke Lindell började först som kock 2002, men anställdes senare som köksmästare.

Jocke Lindell är intresserad av fiske och har en motorbåt vid UMS i Skarholmen.
– Det kan bli gös och abborre ibland. Jag tycker det är kul att åka ut med båten med familjen. Min femårige son Wilhelm är också ¬väldigt intresserad och han blir hemskt ledsen om han inte får följa med.

Att umgås med vänner och att träna är också viktiga delar av Jocke Lindells tillvaro.
– Jag är en social person och brinner för min kompiskrets. Men jag tycker också om att ta med familjen ut i skogen och grilla korv med barnen

I sin tidiga ungdom har Jocke Lindell även en dartkarriär att luta sig mot. En kusin övertalade honom att följa med och spela dart – och sedan gick det fort.
– Det verkade som jag hade darten i mig! Från amatörstatus fick jag snabbt börja medverka i serie¬matcher, och jag blev till och med ¬uttagen till dartcuper på ställen som Harrys och O’Learys. Det var jättekul, och kändes ungefär som att hälla bensin på en eld som redan fanns där, säger Jocke Lindell innan han tar av sig kockkläderna för att följa med sonen Wilhelm på danskurs vid ¬Uppsala Dansakademi.

Joakim Jocke Lindell

AKTUELL: Fyller 30 år 26 oktober.

YRKE: Kökschef.

FAMILJ: Sambo Lisa, barnen Wilhelm, Agnes, och Ester.

BOR: I centrala Uppsala.

ENGAGEMANG: Tidigare drivande kraft inom korpfotbollen.

INTRESSEN: Familjen, fiske, fotboll, att laga mat.

LÄSER JUST NU: Running with the devil av Kerrie Droban.

OM MIG SJÄLV: Omtänksam, glad, spontan, får saker gjorda.

UPPSKATTAR HOS ANDRA: Ärlighet, spontanitet, ironi och humor.

MOTTO: Det kan alltid bli bättre!

DOLD TALANG: Jag är bra på att läsa folk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om