Lasse Berg får miljöpris

Författaren Lasse Berg, Uppsala, har tilldelats Sveriges Ingenjörers miljöpris på 75 000 kronor.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2014-12-15 08:00

Lasse Berg får priset för sina skildringar av människans förmåga till samarbete, kreativitet och överlevnad i skilda miljöer.
”Genom att i ett djupt historiskt perspektiv beskriva människans enastående begåvning för samarbete och kreativitet ger Lasse Berg en hoppfull bild av människans kapacitet att klara både dagens och morgondagens ändrade livsbetingelser”, heter det i motiveringen.

Hemma i lägenheten i centrala Uppsala sitter Lasse Berg och går igenom layouten till en kommande bok. Han är så klart glad och stolt över priset.
– Man blir ju lycklig. Det finns inget roligare än att bli orättvist överskattad, skojar han.
Under åren har världsresenären Lasse Berg, som bott och arbetat i Asien och Afrika i nära ett halvsekel, tagit emot flera prestigefyllda pris för sina filmer och böcker. Sedan 1960-talet har det blivit runt 20 böcker och ett 30-tal dokumentärfilmer.

Han flyttade till Uppsala 2007, och bor i stan några månader om året när han inte är ute på sina expeditioner. Lasse Berg reser gärna runt i landet och föreläser om sina böcker. Sedan Bokmässan i år har han besökt 76 av 77 planerade platser, från Luleå och Djursholm till Tomelilla och Åmål för att tala om sin Kalaharitrilogi.
– Jag har alltid tyckt om att hålla föredrag. Det började jag med i ABF:s regi redan på 70-talet.

Men hans svenska odysséer handlar inte bara om att lansera böcker. Det är också ett sätt för en världsresenär att få koll på vad som händer i Sverige och vad som rör sig i människors huvuden.
– Frågestunderna efteråt är väldigt nyttiga och roliga. Jag inser ibland vad jag borde ha förklarat bättre. Folk har massor med frågor, som när människan började fundera över livets mening. Särskilt väl minns jag en person som var oroad över människans lilltå, och ville veta om vi skulle förlora den helt i framtiden.

Att priset kommer från just Sveriges Ingenjörer glädjer Lasse Berg lite extra.
Han berättar att olika organisationer och yrkesgrupper – från golfare till kyrkomusiker – överhuvudtaget visar stort intresse för den nya vetenskapliga synen på människans ”sanna” natur.
– Om den gamla synen beskrev människan som en aggressiv, revirhävdande varelse så handlar den nya synen om homo sapiens om grupporientering och samarbete.

Homo sapiens är inte gjord för att vara styrd av en chef, säger Lasse Berg, vars nya bok ”Vårt inre Afrika” kommer i vår – ett resultat av en stor evolutionsexpedition tillsammans med fotografen Carl Douglas. Boken skildrar vad evolutionen i Afrika har betytt för människans inre
– Jag har ju tidigare lovat att Ut ur Kalahari är den sista boken i trilogin. Så i boktiteln finns inte ordet Kalahari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om