Att leverera mat till skolor och förskolor i kommunen är hennes nya kall och affärsidé. Förutom det levererar hon matlådor till företag i stan. Men det är skolmaten hon brinner för.
– Jag vill se mer kärlek till maten som våra barn ska äta, och jag tycker att skolmaten är dålig i dag. Det märks sannerligen att Uppsala kommun inte höjt matpengen till skolorna på tio år! Det blir alldeles för mycket hel- och halvfabrikat, och jag tror inte det är bra för ungarna. Jag vill att barn ska få mat som är lagad från grunden, inte bara kastad på ett bleck och sedan uppvärmd i ugnen, säger hon bestämt.
Lena Hägg satsar på närodlat och samarbetar med lokala producenter, allt för att ta ett större samhälls- och miljöansvar. I sin matlagning slår hon gärna ett slag för svensk husmanskost. Hon har bland annat lyckats med konststycket att få ungdomarna vid Bärbyanstalten, dit hon levererar mat, att bli förtjusta i kålpudding med gräddsås, lingonsylt och potatis.
– De var skeptiska först, men nu älskar de min kålpudding.
Hennes arbetsdagar är långa. Lena Hägg arbetar minst 12 timmar om dagen, men oftast blir det snarare 16 eller 17, uppskattar hon.
– Just nu är det extra hårt tryck, för nio nya förskolor har anslutit sig.
Lena Hägg är född och uppvuxen i stadsdelen Norby. Hon gick i Malmaskolan och Eriksbergsskolan, och på sin fritid spelade hon fotboll och var med kompisar.
– Vi cyklade hem till varandra och umgicks. Av någon anledning drack vi alltid en jäkla massa te.
Som ung drömde hon om att bli antingen präst eller polis. Prästplanerna hade sin grund i hennes stora intresse för religionskunskap i skolan, polisyrket bottnade i en dragning åt ”att hjälpa till och att lösa konflikter”. När det var dags att välja till gymnasiet blev det dock livsmedelsteknisk linje.
– Jag tänkte att det alltid var bra att lära sig laga mat. Och sedan blev jag kvar.
Efter utbildningen jobbade hon på Åhléns restaurang, på olika dagis, och som kock i Folkets hus. Rent lyrisk blir hon när hon berättar om drömjobbet, på Sunnersta herrgård.
– Det var så himla kul att ha hand om ”hela biten”, konferenser, frukostar, middagar, städning och jobb i receptionen, minns hon.
Mer erfarenhet skaffade hon sig genom att ansvara för köket i Kyrkans hus, och för cateringen från Aplers krog.
Lena Hägg var bara 27 år när hon startade Lena på Taket på Bergsbrunnagatan. Hur vågade hon?
– Det kan bero på att jag aldrig tänker mig riktigt för, utan bara gör saker.
Det tog längre tid än hon trott, ett par tre år, att få lönsamhet på Lena på Taket.
– Och plötsligt så hade jag drivit restaurangen i tio år, och kände att det var dags att göra något annat, att möta nya utmaningar. Jag sålde 2007. Först efteråt har jag insett hur starkt varumärke Lena på Taket egentligen var, säger Lena Hägg.
Hon hade planerat att investera pengarna från försäljningen i en vin- och spritbutik, med tanken att monopolet skulle släppa inom ett par år. Förtänksamt utbildade hon sig till sommelier och vinimportör. Alkoholförsäljningen har fortfarande inte släppts fri, men när den dagen kommer är hon redo.
– Jag vet precis hur jag ska ha butiken, och när det blir fritt, då ska jag vara så beredd som jag bara kan, säger Lena Hägg.