En svart katt korsar hastigt gatan när vi rullar fram i bortre Fålhagen. Det är ingen av Anjas, visar det sig. Hennes katter är syskon, vita och sköldpaddsmönstrade och till förväxling lika med den ganska stora skillnaden att Django verkar väga dubbelt så mycket.
Anja är född i Hässleholm. Hon var duktig i skolan, lika bra på språk som matte och fysik, och var i många år scout, där hon lärde sig uppskatta naturen. Scoutåren grundlade ett självförtroende att våga prova nya saker.
– När jag funderade över framtiden kändes det som om alla vägar var öppna: författare, ingenjör, musiker, säger Anja som spelade klarinett i Musikskolans orkester, och klurade på hur det skulle vara att ha musiken som yrke.
– Fast jag tänkte: ”Har jag det som jobb så har jag ju inte kvar min hobby längre”.
De äldre bröderna läste teknisk fysik vid Tekniska högskolan i Lund, och deras lillasyster blev nyfiken och intresserad .
– Det verkade roligt och utmanande.
Under en period läste de tre syskonen samtidigt vid Lunds tekniska högskola. Anja blev civilingenjör i teknisk fysik, och minns med glädje studieåren, då hon spelade tenorsax i studentorkestersammanhang. Efter grundutbildningen blev hon doktorand i arbetsmiljöteknik, och har under större delen av sitt arbetsliv jobbat med hur människan bäst ska samverka med olika maskinsystem.
– Jag brinner för att se till att de tekniska möjligheter som finns används för att tillgodose mänskliga behov så mycket som möjligt! Den mänskliga hjärnan har i princip sett likadan ut i hundratusentals år, medan den tekniska utvecklingen går fort framåt. Det gäller att se till att anpassa den nya tekniken till denna flerhundratusenåriga hjärna.
Anja har inte släppt sitt intresse för musik, även om det nu inte var det hon kom att arbeta med utan tvärtom vidgat det. För ett par månader sedan var hon på dans- och trumresa till Gambia, och ägnar sig sedan dess gärna åt ett nyfunnet intresse: att spela afrikansk djembetrumma. De senaste somrarna har hon och hennes tenorsaxofon rest på musikkurser på Visingsö, och hon ser längtansfullt fram mot början av juli, då hon ska dit för fjärde året. Hon sjunger i körerna Harmony Heights (som bas) och Vokalensemblen Uppslaget (som sopran).
– Tonomfånget är en slump. Jag antar att jag tränat upp det under åren. Nu skulle det vara spännande att få utvecklas som arrangör, och jag har skrivit några arr för mina körer.
Hit till stan kom hon 1997 som it-konsult, och är nu mjukvaruingenjör på Biotage, där hon utvecklar mjukvara till kemiska analysinstrument och förbättrar användbarheten hos produkterna.
– Det är gränslandet mellan teknik och beteendevetenskap. Jag har alltid varit intresserad av möjligheterna att anpassa tekniken till användarnas sätt att tänka och arbeta. I dag mer än någonsin är det en konkurrensfördel för ett företag att ha användbara produkter.ä
Det här med frågesporter halkade hon in i efter att ha fyllt i ett formulär på en av SVT:s hemsidor. Det började med Vem vet mest, fortsatte med Jeopardy och våren 2015 Postkodmiljonären.
– Jag skulle gärna göra en svensk klassiker inom tv-frågesport.