Teresa Bergvall kommer ursprungligen från Peru, och är född och uppväxt i staden Tarapoto. som ligger i den del av Peru som domineras av djungel; landet delas upp i djungeln, kusten och Anderna, berättar hon.
– Tarapoto är en stad som är ungefär lika stor som Uppsala. Det finns ris-, kaffe- och majsodlingar i närheten, och många människor arbetar inom jordbruket, säger Teresa Bergvall medan vi slår oss ner och mumsar på nybakade ost- och skinkpiroger. Hon gillar att laga mat, men det var inte förrän hon kom till Sverige som hon började lära sig laga peruansk mat på allvar.
– Jag bjuder gärna vänner och arbetskamrater på peruansk buffé. Typiskt peruansk mat är till exempel rå fisk med lime och rödlök, potatistårta med tonfisk, kyckling och ris eller kyckling och potatis. Det ingår ofta potatis i peruanska maten. Min man jobbar i Stockholm och brukar köpa med sig speciella peruanska kryddor som finns på Hötorgshallen.
Teresa Bergvalls pappa var lärare på en mellanstadieskola och hennes mamma var sömmerska och jobbade hemma. Som liten flicka såg Teresa Bergvall ofta sin mamma sitta och sy, och blev tidigt intresserad. Hon var bara nio år när hon på egen hand sydde en kjol och en blus.
– Min mamma var min lärare. I dag designar jag själv mina kläder. När min dotter var liten sydde jag en massa fantastiska prinsessklänningar. Hon är tonåring nu, men har dem fortfarande kvar och tänker spara dem för framtiden.
Det var kärleken som förde henne till Sverige. Hon kom hit 2004, med föresatsen att lära sig det nya språket och anpassa sig till det svenska samhället.
– Jag fick kämpa hårt med studierna, och läste svenska samtidigt som jag jobbade på en restaurang i Stockholm, säger Teresa Bergvall, som hade drömt om att komma in på en designskola i Stockholm om hennes engelska hade räckt till.
Efter en massa vikariat fick hon en tjänst i Surahammar som personlig assistent.
– Å, som jag hade längtat efter ett fast jobb med ett schema!
Och det var då hon mötte sin blivande make:
– Jag var assistent åt hans mamma. Vi träffades första gången hemma i hennes kök, och det var kärlek vid första ögonkastet, säger Teresa Bergvall, och hennes ögon strålar vid minnet.
I april 2006 flyttade paret till Uppsala. Hon jobbade extra som personlig assistent samtidigt som hon pluggade intensivt till undersköterska.
Teresa Bergvall arbetade under en period också som svarvare och som frukostvärdinna på Scandic Hotel i Uppsala. Men hela tiden fortsatte hon att söka undersköterskejobb.
– Och en dag förra sommaren hittade jag en annons på nätet om ett nyöppnat äldreboende i Uppsala, Sandelska huset. Det visade sig att jag kände chefen där, för jag hade praktiserat för henne. Det slutade med att jag fick jobb som undersköterska på Sandelska huset, som har it-profil, berättar hon.
– De boende håller på med skype, e-post och allt möjligt, och kan kommunicera med släktingar i hela världen, säger Teresa Bergvall lite osäkert; datorer är inte hennes grej.
Sin födelsedag firar hon hemma i Peru med föräldrar och syskon. Det är en sentimental resa, där fokus ligger på att få vara dotter och syster igen, efter åtta år i Sverige.
– Det är första gången jag reser hem ensam och det känns jättebra. Jag har via Facebook letat reda på barndomskompisar från både lågstadiet och högstadiet, och nu ska vi träffas igen!