Med livslångt engagemang för fred

Fredsrörelsen har engagerat Bo Wirmark under hela sitt liv. Engagemanget kommer inte att ta slut bara för att han nu fyller 70 år.

Foto: Hans E Ericsson

Uppsala2009-10-04 00:00
I nästan hela sitt liv har Bo Wirmark varit engagerad i Broderskapsrörelsen och fredsrörelsen både i Sverige och internationellt. De båda engagemangen löper som röda trådar genom hans livsvarp, och han håller dem fortfarande i högsta grad vid liv.

Vi träffas i lägenheten på Övre Slottsgatan, där makarna bott i 40 år. Bo Wirmark serverar rubinröd hemgjord hallonsaft, köpt nere på Fyristorg. Han berättar, apropå fredsrörelseengagemanget, att han numera sitter i styrelsen för paraplyorganisationen International Peace Bureau.
- Just nu jobbar jag särskilt med förberedelserna för en stor internationell konferens om kärnvapen i början av november, som förberedelse för FN-konferensen om icke-spridningsavtalet våren 2010. Planeringen har hållit på i ett år. 200 deltagare från 30 länder kommer till ABF-huset i Stockholm. FN:s högste tjänsteman på nedrustningsområdet medverkar, och vi har lyckats engagera Hans Blix som inledningstalare, säger han belåtet.

Bo Wirmark växte upp i Örebro, och var under skoltiden flitig besökare först vid söndagsskolans eget bibliotek och sedan Örebro stadsbibliotek
- Jag var allätare. Den alltid tjänstvilliga personalen vande sig tidigt vid att jag kom med de mest skiftande förfrågningar, säger Bo Wirmark.
- Under en period läste jag alla gamla årgångar av tidskriften 40-tal, och fick uppleva hela generationen litterära 40-talister.

Bo Wirmark engagerade sig tidigt i Broderskapsrörelsen, där hans pappa också var aktiv.
- Men beslutet att gå med var mitt eget. Jag kände att jag ville få utlopp för min tro och mitt kristna engagemang. Lite märkligt är att även min pappa var vice ordförande på riksnivå inom rörelsen.

Den internationella sidan av arbetet intresserade honom mest. De frågor som då var aktuella var dels biståndsfrågor i vid mening, dels frågan om hur man åstadkommer social rättvisa utan att använda våld.
- Min farbror David blev en förebild. Han var tidigt internationellt engagerad. Senare i livet blev han partisekreterare i Folkpartiet.
Bo Wirmark fick tillfälle att tillbringa tre månader sommaren 1966 i Martin Luther Kings omedelbara närhet genom "en vän till en vän".
- King har varit oerhört viktig i mitt liv och på många sätt ett föredöme. Jag skrev en uppsats om honom som publicerades internationellt och har hållit flera hundra föreläsningar runt om i Sverige om hans arbete, säger Bo Wirmark.

En gång lämnade han också en ögonvittnesskildring i radioekot om ett attentat mot Martin Luther King - en förvirrad man hade kastat en tegelsten mot honom.
Bo Wirmark har under åren gjort mer än 20 USA-resor, och betraktar USA som sitt andra hemland. Han håller kontakten med vänner och kolleger där, och läser New York Times på nätet.
Som student var han en av pådrivarna för freds- och konfliktforskning. Institutionen är i dag en av de få vid universitetet som har sitt upphov i studentengagemang.
- Den lilla grupp studenter som intresserade sig för ämnet fick tidigt stöd från dåvarande rektor Torgny Segerstedt. I dag har institutionen två professurer, vilket känns oerhört tillfredsställande.

När Bo Wirmark ser tillbaka på tiden i Uppsalapolitiken nämner han först Stadsbiblioteket.
- Mitt primära engagemang var att få bygget till stånd. Jag invaldes i dåvarande biblioteksstyrelsen 1971. På vårt bord låg frågan om att ta ställning till ett nytt bibliotek. Det stod färdigt först 1987.

Bo Wirmark är positiv till utvecklingen i stort vad gäller kulturen i Uppsala.
- Men jag hoppas att kommunen ska vara lika framsynt vad gäller ett nytt konstmuseum som i fallet Musikens hus. Jag är alldeles säker på att det på sikt kommer att behövas ett nybygge.
PERSONLIGT
NAMN: Bo Wirmark
AKTUELL: Fyller 70 år den 5 oktober.
YRKE: Frilansjournalist
BOR: I centrala Uppsala.
FAMILJ: Hustru Margareta, döttrarna Anna och Elin.
BAKGRUND: Kom till Uppsala 1958, läste statskunskap, sociologi och engelska. Tidigare ledamot (s) i kommunfullmäktige, ordförande i biblioteksstyrelsen och vice ordförande i kulturnämnden, vice ordförande i Broderskapsrörelsen - Kristna Socialdemokraterna i 13 år. Engagerad i Kristna fredsrörelsen och Sveriges fredsråd. Varit internationell sekreterare inom Svenska ekumeniska nämnden, senare i Nordiska ekumeniska institutet och Ekumeniska u-veckan.
ENGAGEMANG: Formger böcker i samarbete med hust­run (som skriver dem), sex stycken hittills, om bland andra Hjalmar Bergman, Ingmar Bergman och Henrik Ibsen. Ledarskribent i tidningen Broderskap i över tio år. Skriver krönikor där i dag, ofta om internationella frågor och särskilt då nedrustning.
INTRESSEN: Kräftfiske och svampplockning.
LÄSER JUST NU: Nyutkomna Allan Edwall-biografin och en biografi över den italienske konstnären Giacomo Manzú.
OM SIG SJÄLV: Lugn, kanske alltför lugn.
UPPSKATTAR HOS ANDRA: Förmågan att kunna se nyanserat på svåra frågor. "Mina allra bästa vänner är de som ser med humor på tillvaron."
KURIOSA: Har genom sitt långvariga kristna engagemang haft kontakt med alla svenska ärkebiskopar sedan Gunnar Hultgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om