Med stolthet över sitt land

Independence Day eller 4th of July, kärt barn har många namn. I dag firar USA sin nationaldag och UNT har träffat Adam Byars, som förklarar varför amerikaner är så galna i sitt nationaldagsfirande.

Adam Byars

Adam Byars

Foto: Fanni Olin Dahl

Uppsala2015-07-04 08:00

Adam Byars har under det senaste året bott och arbetat i Uppsala. För honom är nationaldagen ett sätt för amerikaner att förenas, i ett land som annars politiskt och socialt är ganska splittrat.

– Amerikaner är väldigt stolta över sitt land. Men det råder delade uppfattningar om vad den stoltheten betyder, vad USA är och borde vara. Vad vi har gemensamt är dock att vi är stolta över att vara just amerikaner. Det låter klyschigt, men nationaldagen gör att alla för en stund är ett team och är stolta tillsammans, säger Adam Byars.

Han är född i Georgia, den sydliga östkuststaten, men växte upp i gränsande Florida. Som 17-åring flyttade han tillbaka till Georgia och har därför upplevt nationaldagsfirandet i båda staterna.

– Trots att staterna ligger bredvid varandra är det en stor skillnad mellan Georgia och Florida. Jag fick lite av en kulturchock när jag flyttade från en stat till en annan. Georgia har en mycket starkare sydstatskultur, folk är mer ’redneck’ där, vilket märks även på nationaldagsfirandet.

Adam beskriver firandet i Georgia som att människor ”gör sin egen grej”. De äter mat speciellt för den delen av landet, ofta mycket grillat och friterat, och spelar countrymusik. I Florida är sydstadskulturen inte lika utpräglad. Firandet är mer modernt och konventionellt, ofta går folk till stranden tillsammans.

Samtidigt menar Adam att gemensamt för alla stater är att man på nationaldagen åker hem, oavsett var det är, och umgås med familj och vänner.

USA:s nationaldag firas till minnet av den självständighetsdeklaration som kongressen utfärdade i Philadelphia år 1776. Den 4 juli skrevs det kontrakt under som gjorde landet autonomt efter många år av missnöje under den brittiska kungens kompromisslösa välde.

– Vad många dock inte vet, är att självständighetsdeklarationen röstades igenom redan den 2 juli, sedan tog de två dagar innan dokumentet signerades, säger Adam.

Han berättar att man som amerikan redan under uppväxten lär sig historien bakom amerikanska revolutionen och hur landet grundades. Det tror han är en av anledningarna till att en stark ”proud to be an American-mentalitet” har skapats i landet.

– Många amerikaner har verkligen känslan att de bor i ett speciellt land, vi känner oss unika. Många ser landet som del av deras familj. Du är stolt över din familj även om den inte är perfekt, därför försöker du se familjen i det bästa ljus du kan. Så tror jag många amerikaner ser på USA.

Adam tillägger att mentaliteten också har sin geografiska förklaring. Han tror att exempelvis Sverige, även om det är ett eget land, också ser sig själv som starkt förknippad med Norden och Europa. Det gör länderna mer beroende av varandra, medan USA inte har samma behov av att jämföra sig med andra nationer.

– Samtidigt kan stoltheten skapa problem. Det gör att vissa har en orealistisk bild av sig själva som inte stämmer överens med hur de faktiskt är. Dessutom finns det olika sätt att vara stolt på, vilket skapar spänningar mellan olika grupper. Vissa tycker att deras sätt att leva och vara stolta amerikaner på är bättre än andras.

I år firar Adam nationaldagen i Sverige. Han har inga speciella planer, men funderar på att övertala några svenska vänner att fira med honom.

– Jag var med och firade en traditionell svensk midsommar för ett tag sedan. Det var fantastiskt, inte lika galet som nationaldagen i USA, men fortfarande väldigt roligt.

Independence Day

Självständighetsdeklarationen: Kontraktet utarbetades av bland annat Benjamin Franklin, John Adams och Thomas Jefferson. De sista två blev presidenter, landets andra respektive tredje i ordningen. Nationaldagen, vanligtvis benämnd Independence Day, inrättades som officiell helgdag den 4 juli 1870. Källa: ne.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om