I flera decennier har Kaj Hobér följt Rysslands president Vladimir Putin, en man som han tycks ha en del gemensamt med, förutom detta att han översatt Putins avhandling till engelska.
– Vi är lika gamla. Vi har ett stort intresse för rysk olja och gas. Vi har svart bälte i judo, och samma motto: Framåt! skämtar Kaj Hobér.
Han är uppvuxen i Västerås, var idrottsintresserad och spelade ishockey och ägnade sig åt hastighetsåkning på skridskor. 1971 kom han till Uppsala, där han gjorde lumpen vid Tolkskolan.
– Först ville jag bli tolk, men sedan ändrades fokus till UD. Av det skälet läste jag juridik.
Han upptäckte snart att ämnet var både roligt och allmänbildande.
– Det var en form av tänkande och logik som kändes spännande.
1982 började han på advokatbyrå i Stockholm. Sedan 1994 är han delägare i Mannheimer Swartling advokatbyrå där han jobbar än i dag. Som jurist ägnade han mycket tid åt Östeuropa.
– Jag företrädde bland annat sovjetiska organisationer som hamnat i tvister i Stockholm i början av 80-talet.
I mitten av 90-talet mötte han Putin vid förhandlingsbordet.
– Putin var vice borgmästare i S:t Petersburg och förhandlade för stadens räkning. Jag hjälpte svenska företag som ville dra sig ur ett hotellbolag. Det var tuffa förhandlingar med många turer fram och tillbaka. Processen tog två år.
Kaj Hobér var professor i Östeuroparätt i Uppsala mellan 1997 och 2009, och professor i internationell rätt i Dundee 2010.
I maj i år kallades han till en professur i internationell investerings- och handelsrätt i Uppsala. Vad gäller Rysslands framtid så är han ”försiktigt optimistisk”:
– Höstens protester i Moskva mot Putins system har avtagit, men kanske sått ett frö hos den ryska medelklassen som Putin måste ta hänsyn till. Under de senaste sex åren har styret blivit mera auktoritärt än på 90-talet. Jag hade tyvärr också väntat mig det, säger Kaj Hobér som under sommaren förbereder kurser inom ramen för den professuren, inkluderande Världshandelsorganisationens regelsystem. En annan kurs är en ettårig masterutbildning i investeringstvister och skiljeförfaranden som börjar i september 2013.
– Det är den första i Europa, om inte i hela världen.