Greta Siewert Bergström växte upp i en förmögen familj. Hon föddes i Örebro där hennes far drev en musikaffär, Siewerts musikhandel.
– Det lär vara en av de äldsta musikhandlarna i Sverige, berättar Greta Siewert Bergström.
När en filial skulle öppna i Uppsala flyttade familjen hit. De bodde på Kungsängsgatan 10 i en våning med bland annat förmak, herrum och salong. De hade två hushållerskor som hade sina rum längre ner i huset.
– De hette Hildur båda två och även när de byttes ut hette de Hildur. Pappa ville att de skulle heta Hildur, berättar Greta Siewert Bergström förnöjsamt.
Hennes far var missionsförbundare och ofta följde hon med sin far ut på stadens gator för att skänka en slant till de fattiga. Hennes mor tyckte inte att hon skulle följa med, men det gjorde hon ändå. Hon beskriver Uppsala på 1910- och 20-talet som en mycket fattig stad.
– Det var en u-stad. De fattiga brukade sova i tegelbruken för att få värme. På Kungsängsgatan var det tiggeriförbud men på Dragarbrunnsgatan tiggde de alltid. Jag tyckte att det var lite jobbigt men jag var van vid att vara artig så jag försökte ändå hjälpa till, berättar Greta Siewert Bergström.
Genom att fadern var aktiv inom Missionskyrkan fick hon bland annat träffa Nathan Söderblom. Hon minns att hon en gång fick möta honom vid tåget, men hade fått strikta förmaningar från modern att inte störa honom under promenaden från tågstationen.
– Han var väldigt stilig med den höga hatten. Han hade en riktig utstrålning.
Greta Siewert Bergströms föräldrar dog tidigt. Hennes mor när hon var 13 år och hennes far året därpå, båda i sjukdom. Ett av hennes starkaste minnen från tiden efter föräldrarnas död är sorgekläderna.
– I två år fick jag gå klädd i svart och det var mycket påfrestande. Jag minns exempelvis en skolbal när alla hade klänningar i vackra färger men jag fick en balklänning i svart.
Som andra flickor med hennes bakgrund fick hon utbildning i hushåll och sömnad. Hon blev särskilt duktig i sömnad.
Många sommardagar spenderade hon i Flottsund där familjen hade ett sommarhus. Tillsammans med sina väninnor släpade hon ut vevgrammofonen ut i det gröna och dansade sig igenom sommarkvällarna tillsammans med pojkarna, även om det inte var helt okej.
På det stora hela tyckte hon att Uppsala var en tråkig stad, det enda som fanns var Strandbergs varuhus på Stora Torget, apoteket Lejonet och en skoaffär. Greta Siewert Bergström längtade till Stockholm.
Hon och hennes tvillingsyster Karin flyttade dit så fort de fick chansen. Då bodde de i en lägenhet i anslutning till skivbolaget Sonora på Villagatan i Stockholm.
– Ovanför oss bodde faktiskt Greta Garbo. Hon var väldigt hemlighetsfull och hälsade aldrig. Men jag såg ju att det var hon. Hon var så vacker.
Greta Siewert Bergström har hunnit med mycket. Hon konfirmerade sig i Värmland. Där på Mårbacka träffade hon Selma Lagerlöf, som var iklädd hög hatt. Hon har bjudit landshövdingar på kaffe i mörka skyddsrum, varit god vän med Gösta Ekman, gått på Nobelfesten och upplevt andra världskriget nära den norska gränsen, med ransoneringskuponger och bara konserverad mat.
Greta Siewert Bergström gifte sig med Gillis Bergström som under lång tid arbetade på SAS huvudkontor. Det gjorde att de tillsammans var ute på många långa resor, mycket i Europa men även i Östafrika och i Nordamerika.
– Jag var aldrig rädd för att flyga och jag att minns när vi reste till Nordamerika fick jag gå fram till kapten Eriksson och se himmel och jord mötas. När vi kom till Anchorage i Alaska såg vi isbjörnar glida omkring på isflak. De vrålade något så förfärligt.
När Greta Siewert Bergström senare genom åren tyckte att hon hade för lite att göra arbetade hon ideellt som sjukhusvärdinna. Hon engagerade sig även som lotta inom civilförsvaret.
– Bland annat fick jag vara med och arrangera en kungamiddag. Det var precis efter att Carl XVI Gustaf hade tillträtt och vi hade den på Naturhistoriska museet. Konungen var väldigt artig och vänlig.
När Greta Siewert Bergström var 80 år flyttade hon tillbaka till Uppsala och en servicelägenhet. Hon tyckte det var skönt att komma tillbaka till rötterna.
Den 27 september fyller hon 100 år och hon känner att åren tar ut sin rätt. Men hon betonar sin tacksamhet över att hon på det stora hela är fullt frisk. Hon tycker inte att ett sekel av liv är speciellt märkvärdigt. Hon tycker att det har gått fort.