Musicerar på flera språk

Tidig musik, musik främst från medeltiden, renässans och barock, intresserar Barbro Englund, nyligen fyllda 70 år.

Foto: Kattis Strömgren

Uppsala2009-03-17 14:21
Intresset för musik, språk och litteratur har följt Barbro Englund genom livet. Dessutom blev hon redan som troende 14-åring fascinerad av Ignatius av Loyola, Jesuitordens grundare.
Det är just Ignatius av Loyola och hans bok Andliga övningar som hon läser nu, över 60 år senare. Barbro Englund är katolik, och valet av litteratur styrs av den pågående fastan.
- Så här års avstår många katoliker från något som kostar på. Det kan vara att avstå från godis eller att till exempel gå mindre på bio. Det man sparar ger man som fasteoffer till nödlidande, säger Barbro Englund, medan vi slår oss ner vid köksbordet.

På bordet ligger ett nyss påbörjat korsstygnsbroderi med en liten baby som motiv; Barbro Englund har precis fått en ny dotterdotter som ska heta Lisa.
- Hennes storasyster heter Maj och är tre år. Det är första gången jag får uppleva att ha barnbarn i samma stad. Maj och jag har en själarnas gemenskap. Det är en gåva att få leva i ett så nära förhållande. För hennes skull släpper jag allt jag har för händer, säger Barbro Englund.
Hon är själv en aktiv person som fyller almanackan fort. Många aktiviteter, som språkstudier och fysisk träning, sker tillsammans med maken Gunnar. Han läser franska, hon engelska.
Barbro Englund var i många år verksam i Svenska kyrkan, men längtade efter "större andlighet och lite mera krav".

Konverteringen till katolicismen beskriver hon som en lång process.
- Redan som barn hade jag en dragning åt det mystiska och romantiska, och svärmade lite för katolska kyrkan.
På 1960-talet gick Barbro Englund introduktionskurser om katolicismen.
Senare, under sitt yrkesverksamma liv, träffade hon vänner i Italien och Frankrike som var katoliker.
- Jag tycker om katolska kyrkans sätt att åskådliggöra skeenden. Det hjälper till att ge näring åt tron, inte enbart åt intellektet.
Hon föddes och växte upp i Skövde. Både far och farfar var veterinärer. Mamma var lärare i den hisnande ämneskombinationen matematik, kemi och franska.

Barbro Englund är övertygad om att det finns ett samband mellan fallenhet för språk och fallenhet för matematik:
- Absolut. Det krävs logiskt tänkande om man ska lära sig språk. Min syster är matematiklärare, men språkintresserad och kunnig. Henne ringer jag till om jag grunnar över något.
Barbro Englund föddes i Kvänum i Västergötland, och växte upp i Skövde.
Som barn ville hon bli sångerska eller författare, men utbildade sig till chefssekreterare på Bar-Lock-institutet "för att ha något att falla tillbaka på". Samtidigt jobbade hon som sekreterare på Fiat, och där lärde hon sig italienska:
- Jag ville förstå vad jag sjöng om.

Hon arbetade sedan som chefssekreterare på AB Kabi, och var reseguide i den tidiga charterturismens dagar i slutet av 1960-talet. I tio år var hon direktions­sekreterare på Svenska AB Fiat, och sedan redaktör för Tidskrift för Tidig musik. Barbro Englund arbetade som redaktör på Proprius bok- och musikförlag i slutet av 1980- och början av 90-talet, men tvingades till sjukpension efter en nackskada.

Det var genom maken Gunnar Englund, som hon träffade i Spånga 1975, hon lärde sig uppskatta tidig musik - perioden medeltid, renässans och barock.
- Jag tyckte den tidiga musiken var fängslande, lite som katolska kyrkan, stram och inte så utbroderad utan med rena, raka linjer. Dessutom står den sig. De svulstiga, romantiska verken blir man trött på. Tidigare musik, som Monteverdis Mariavesper, kan man lyssna på om och om igen.
PERSONLIGT
NAMN: Barbro Englund
AKTUELL: Fyllde nyligen 70 år.
FAMILJ: Maken Gunnar, sju barn och nio barnbarn.
BOR: I Fålhagen, i Uppsala.
YRKE: Tidigare chefssekreterare, guide och redaktör.
ENGAGEMANG: Driver tillsammans med maken företaget Englunds tidig musik som säjer noter och ordnar två helgkurser per termin i tidig musik, och sedan tolv år tillbaka en veckokurs på sommaren i en bergsby i Provence. Medlem i olika körer och ensembler. Har spelat krumhorn, senast i Camerata Englund.
UPPSKATTAR HOS ANDRA: Ärlighet och humor
INTRESSEN: Musik (spelar piano), språk (talar sex språk), litteratur (främst Jane Austen, är medlem i The Jane Austen Society). Resor, fjällvandringar. Skriver mycket, bland annat dagbok varje dag och brev till vänner.
BAKGRUND: Studentexamen i Lund 1958, examen som chefssekreterare 1961, universitetsstudier i italienska och franska, guidekurser på 60- och 70-talen. Diverse kurser i tidningsframställning i Stockholm på 1980-talet.
MOTTO: Ta ut glädjen i förskott!
OM SIG SJÄLV: Gott humör för det mesta, ser positivt på tillvaron. Tänker ofta på andra.
LÄSER JUST NU: Stefan Einhorns Medmänniskor och Anna Dunérs I helgonens värld.
OKÄND TALANG: Har lyckats få parkeringsböterna makulerade av ett p-bolag vid två tillfällen efter att ha satt ihop välformulerade skrivelser till dem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om