Dagens födelsedagsbarn Thomas Cervin träffar vi till att börja med i Helga Trefaldighets kyrka, där han regelbundet spelar i samband med Universitetskyrkans gudstjänster. Men när fotografen fått sina bilder går vi till Ofvandahls för att fortsätta intervjun där. Kyrkorummet känns lite väl autentiskt eftersom det snart ska ske en jordfästning.
Thomas Cervin är född i Stockholm och uppvuxen i Katrineholm. Hans musikaliska intresse vaknade tidigt, och förstärktes när familjen skaffade piano när han var sex år.
– Jag tyckte om att spela, och började sedan vid kommunala musikskolan, där jag förutom blockflöjt och piano spelade lite cello.
När han var 15 år började han spela gitarr, och intresset sköt fart ytterligare när han upptäckte Ulf Lundell och Ola Magnell, som stod för en vistradition som han uppskattade.
– De sjöng och spelade musik där melodi och texter hörde ihop, musik som var enkel att spela. Faktiskt stod de för en form av mentorskap. Jag köpte deras skivor, spelade med och drömde. En bra skiva kan ta väldigt djupt, säger Thomas Cervin, som speciellt minns Ulf Lundells Ripp Rapp.
Han gjorde lumpen vid infanteriet i Linköping, och började sedan läsa till ingenjör i maskinteknik vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. Att satsa på musiken som yrke var aldrig aktuellt, även om han i dag skrivit musik och texter i 30 år:
– Jag spelade på fester och tillsammans med kompisar, men kände att jag ville satsa seriöst på ingenjörsutbildningen, säger Thomas Cervin.
Efter sin examen 1987 fick Thomas Cervin ett drömjobb, i varje fall om man gillar tåg. Själv beskriver han sin anställning vid SJ:s maskinlaboratorium i Stockholm som ”ett av de roligaste jobb man kan ha som ingenjör”.
– Snabbtåget X2000 skulle lanseras, och jag jobbade som ingenjör med att testa tågen så att de skulle gå mjukt och fint och balanserat. Lutningen var ju en tid ett problem, påminner Thomas Cervin som under sina SJ-år gjorde flera resor till bland annat USA, England och Tyskland.
När tågen förlorat sin tjusning valde han att i stället utbilda sig till lärare i matematik, naturvetenskap och teknik för årskurserna 4–9.
– Jag trivs jättebra med skolmiljön, säger Thomas Cervin, som efter sin lärarexamen 1994 fick jobb på Katarinaskolan i Uppsala.
Han träffade sin blivande hustru Anna som sjöng i samma kör. Tillsammans reste paret till New York 2001, där han jobbade två år inom Svenska kyrkan, bland annat på kyrkans kafé och som informatör och musiker. Det blev även en hel del körsång och många speltillfällen under USA-året.
– Skandinaverna var en spännande subkultur bland alla andra minoriteter i New York.
Åter i Uppsala fick Thomas Cervin jobb inom den kommunala skolan, först Gottsunda- och Valsätraskolorna, sedan i Tunabergsskolan, där han arbetat de senaste åren som lärare. Men samtidigt tar musiken allt större del av hans tid. Han är sedan 2003 engagerad inom Universitetskyrkan (tidigare Studentprästerna) och spelar ofta i Helga Trefaldighets kyrka tillsammans med Sakarias Åkerman, och i samband med Samariterhemmets gudstjänster.
– Soppmässan i Samariterhemmet ligger mig varmt om hjärtat, säger Thomas Cervin, som även framträder i mer profana sammanhang, som till exempel Ekocaféet, Pub 19 och Hijazz. Han tolkar och översätter dessutom Bob Dylan, och har framfört ett Dylanprogram i Uppsala domkyrka.