Nu väntar ett nytt arbetsliv

Sheieb Eidenert är nu klar med sin utbildning till maskinförare och ett nytt arbete väntar. Men han känner ett stort engagemang för andra personer som kommer till Sverige och vill i framtiden även arbeta med integrationsfrågor.

Sheieb Eidenert är klar maskinförare och ska börja en ny yrkeskarriär.

Sheieb Eidenert är klar maskinförare och ska börja en ny yrkeskarriär.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2012-06-15 08:00

Sheieb Eidenert har två minst sagt intensiva år bakom sig, fyllda med arbete och studier och anpassningen till ett nytt land. Han är född i södra Egypten och växte upp på landsbygden. Hans pappa odlade sockerrör och var byggnads- och betongarbetare, hans mamma skötte hem och barn.
– Min barndom var ganska tuff, säger Sheieb Eidenert, som fick börja skära sockerrör när han var sju år.

Han utbildade sig till gymnasie­agronom, men började arbeta direkt efter skolan, först med tungt kroppsarbete.
– Jag jobbade med en massa olika grejer, grävde husgrunder, arbetade med betong på olika byggen, inom sockerindustrin, på oljeplattformar. Jag var riktigt stark när jag var ung.
Han har alltid varit språkintresserad, och har vad man kallar språköra. Så när han började jobba inom den egyptiska turistindustrin bestämde han sig för att lära sig ryska; vid den här tiden, runt 2006, översvämmades landet av ryska turister.
– Jag såg till att få pratstunder med ryssarna, och gjorde en grej som var lite taskig, säger han och ser generad ut men fortsätter bestämt:
– Jag låste alltid toaletterna på det ställe i Hurghada där jag jobbade, så att folk skulle tvingas be mig om nycklarna. På så sätt lärde jag mig tala och förstå ryska, men det har blivit sämre sedan jag lärde mig svenska, säger Sheieb Eidenert, som arbetade som snorklingsinstruktör och havsguide i Hurghada de sista åren innan han flyttade till Sverige.

Det var under en sådan båtutflykt han mötte sin svenska hustru Pia. Alla på båten var ryssar utom fyra, och han minns att han tjafsade med kollegan om vem som skulle ta hand om gruppen.
– Vi gifte oss 2009, och 2010 flyttade jag hit. Vi kom fram till att det var svårare för henne att flytta till Egypten än för mig att flytta hit, säger Sheieb Eidenert som under sin första tid i Sverige jobbade på restaurang, som personlig assistent, som nattportier, läste svenska för invandrare och dessutom lyckades med konststycket att ta svenskt körkort samtidigt under hösten 2010.
– Jag har drivit min fru till vansinne med mina frågor om vad ord betyder och hur de uttalas. Hon har varit både min svensklärare och körskollärare. Hennes engagemang och tålamod har betytt mycket för mig. Mina planer är att i framtiden läsa svenska vid universitetet.

Våren 2011 fick han erbjudande från Arbetsförmedlingen att medverka i ett forskningsprojekt vars syfte var att hitta nya grödor som skulle kunna odlas i Sverige.
– Vi odlade bruna bönor i Örsundsbro. En av bönderna råkade sitta i styrelsen för Maskinringen i Enköp­ing. Han erbjöd mig jobb, säger Sheieb Eidenert.
Han trodde först att bonden skämtade, men efter intervju och provjobb fick han i januari i år heltidsanställning vid Maskinringen.
– Jag trivs väldigt bra med jobbet, och är tacksam över allt som hänt mig. Arbetsförmedlingens projekt hjälpte mig mycket, säger Sheieb Eidenert, som under våren gått maskinförarutbildningen vid Bolandsgymnasiet.

Han vill inte ”vara bunden av bidrag”, säger han och utvecklar sina tankar:
– Om man vill leva i ett annat land måste man anpassa sig vad gäller språk och regler, annars blir man fast i bidrag. Jag har aldrig tagit emot ett enda öre av det skälet.
Själv har han anpassat sig bra i Sverige. Redan i april 2010, efter tre månader, slutade familjen med engelskan och talar sedan dess enbart svenska hemma. Det han fortfarande kan reagera på är svenskarnas för honom märkliga sociala liv.
– Jag vet inte om det beror på vädret, men det verkar som om folk är mer sociala på sommaren. På vintrarna ser man ju ibland inga människor alls.

Till en början kände han inga landsmän i Uppsala, men i dag har han regelbundna kontakter med stora delar av den egyptiska kolonin i stan, några hundra personer. Självklart diskuterar man ofta Mubarak och det politiska läget i hemlandet.
– De som protesterar och demonstrerar i Kairo har inte själva levt fattigt och vet ingenting om hur människor lever. Lever man i fattigdom tänker man i första hand på jobb och dagligt bröd. Den fattigaste delen av Egypten orkar inte protestera, utan vill bara att allt ska rulla på.

Fakta

NAMN: Sheieb Eidenert
AKTUELL: Är nu klar med sin utbildning till maskinförare vid Bolandsgymnasiet i Uppsala.
YRKE: Maskinförare.
FAMILJ: Hustrun Pia och Pias barn samt sin mamma, pappa, syskon och syskonbarn i Egypten, katterna Nora och Tudor, fyra små kattungar (som söker ett nytt hem).
BOR: I Uppsalastadsdelen Klockarängen.
ENGAGEMANG: Hoppas i framtiden få tid att stödja andra invandrare när det gäller integration.
INTRESSEN: Språk, att promenera och umgås med vänner.
LÄSER JUST NU: Kurslitteratur till maskinförarutbildningen.
OM SIG SJÄLV: Målmedveten, glad, social.
UPPSKATTAR HOS ANDRA: Ärlighet, snällhet, hjälpsamhet.
MOTTO: Det är aldrig för sent att lära sig.
DOLD TALANG: Skriver dikter på svenska i sin smartphone.
FRAMTIDSPLANER: Vill bli konsult för att hjälpa invandrare och utländska personer att snabbare komma in i samhället, med särskilt fokus på hur man söker jobb och hur man lär sig svenska snabbare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om