Nyfikenheten driver henne

Birgitta Kulling vill ständigt lära sig nya saker. Nyfikenheten har fått henne att satsa på skiftande saker i livet och hon tänker fortsätta i samma spår trots att hon nu fyller 70 år.

Birgitta Kulling.

Birgitta Kulling.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2012-01-29 08:20

Birgitta Kullings farfar var ett av de barn i Fattigsverige som såldes till lägstbjudande på auktion. Han hade knappast kunnat föreställa sig existensen av yrket inredningsstylist, eller att sondottern skulle bli rektor för en högskola där sådana utbildas.
– Min uppväxt var fantastisk, även om jag som äldst av fyra hade mycket ansvar, för mamma var tidvis sjuk. Pappa var officer och kommunalfullmäktiges ordförande i Skövde, så jag är uppfostrad med militärisk disciplin, säger Birgitta Kulling.

Hon började arbetslivet som tolvåring i en leksaks- och tapetaffär i Skövde, Sofia Hults efterträdare, som drevs av tre gamla fröknar.
– Jag hade 75 öre i timmen. Efter skolan cyklade jag runt med tapetrullar och provkartor.
Pengarna gick till ridningen; tre timmars jobb motsvarade en ridlektion. Som sextonåring utsågs hon 1958 till Skövdes lucia, hon medverkade i Skaraborgsrevyn, och mannekängade på varuhuset Meeths.
– Genom hela livet har jag haft nytta av att jag tidigt tjänade egna pengar. Man måste jobba för det man vill ha.

Det stora intresset var dans och teater. Hon och hennes vänner satte ihop danser och arrangerade föreställningar som Persisk marknad och Blommornas vals.
Hon ville bli skådespelerska men föräldrarna sa nej, så det blev det sjuksköterskeutbildning i Uppsala.
– Jag visste att det var en bra stad med trevliga fester, säger Birgitta Kulling, som började vid Uppsala sjuksköterskehems sjuksköterskeskola 1960 som provelev. Hennes far ville inte att hon skulle ta några studielån – skolan höll med mat och bostad.
– Dessutom var jag i Uppsala för att läsa, inte för att roa mig.

Hon försörjde sig genom att gå modell hos nyöppnade Forumvaruhuset. Under de tidiga Uppsalaåren tjänade hon de viktigaste pengarna hon tjänat i hela sitt liv, när hon skötte eftermiddagsmottagningen åt en vresig ortopedkirurg som alla var rädda för.
– För pengarna gick jag på gamla Gillet. De räckte precis till dansen och ett glas juice. Den kvällen träffade jag Staffan som gick flygkadettskolan på F20. Vi firar guldbröllop nästa år.
Hon tog sin sjuksköterskeexamen 1964. Det första arbetet som legitimerad var avdelningsföreståndartjänsten på Tunåsens sjukhus.

Efter några år med småbarn vikarierade hon på Akademiska sjukhuset, och efter distriktssköterskeutbildningen som företagssköterska vid Läkarhuset.
Sjukhusterapin vid UAS inspirerade henne att 1973 starta Lilla Konstsmedjan.
– Jag satte in en annons och sökte duktiga hemslöjdare. Med 88 svar åkte jag runt i Uppland och lånade in konsthantverk på kommission. Det gick så bra att jag flyttade in i nuvarande Café Linnés lokaler redan 1974.

Nyfikenhet präglar Birgitta Kullings liv. Hon utbildade sig till distriktssköterska vid Västerbottens vårdhögskola, och läste vidare till vårdlärare 1986. Parallellt med att hon 1988 gick flygvärdinneutbildning vid Transwede, Arlanda, läste hon vårdetik och människosyn vid teologiska fakulteten.
I 21 somrar, 1974 till 1995, drev makarna Kulling Staffansgårdens restaurang & festvåning i Öregrund med som mest 26 anställda.

Hon genomgick 1988–1989 fastighetsmäklarutbildning och vidareutbildade sig inom yrket.
2002 skaffade hon specialistkompetens för jordbruk och skogsfastigheter. Birgitta Kulling startade mäklarföretaget Mäklare Kulling och var verksam som fastighetsmäklare i 20 år. 2007 var hon färdig med ytterligare en utbildning i psykoterapi.
Alldeles innan vi skiljs avslöjar hon varför hon strålat så denna grå eftermiddag. Hennes skapelse Stylistakademin, grundad 2008, har just denna dag fått status som yrkeshögskola, med kvalitetssäkring och statlig tillsyn.
– Det är fantastisk roligt, speciellt med tanke på att jag satt och slet med ansökningshandlingarna hela sommaren.

Fakta

NAMN: Birgitta Kulling
AKTUELL: Fyller 70 år den 31 januari.
YRKE: Vd för Staffansgården AB, rektor vid Stylistakademin.
FAMILJ: Make Staffan, döttrarna Barbro och Agneta, barnbarnen Gustav, Martin, Elise och Sixten, katten Leo.
BOR: I Gamla Uppsala (sedan 1961).
ENGAGEMANG: Uppsala Rotaryklubb, styrelseledamot Prins Gustafs stiftelse, styrelsesuppleant i Klinik Skölden AB. Mentor för kvinnliga företagare. Initiativtagare till Svenska inredningsstylisters yrkesförbund (SIY) som grundades 2011.
INTRESSEN: Trädgård, växthus, karpdamm, konst, teater, litteratur. Att utveckla utbildningen av inredningsstylister, dansa polonäs, duka bord och laga mat. Gillar att skriva, är författare till boken Mäklarstories – 25 berättelser från det ”guldkantade yrket”. Arbetar nu på en bok om sin farfar och läser kursen Jämställdhet i skolan vid Umeå universitet.
LÄSER JUST NU: Kursböcker om genusfrågor.
OM SIG SJÄLV: Glad, praktisk, kan städa ordentligt. Vänfast, nyfiken, målmedveten. Ser hellre möjligheter än hinder.
UPPSKATTAR HOS ANDRA: Glädje, initiativrikedom, social förmåga och musikalitet.
MOTTO: Det flyger inga stekta sparvar in i munnen, utan man måste själv anstränga sig!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om