Professorn talar ännu dalmål

Johan Tysk tillbringade åtta år i USA, och när han kom tillbaka till Sverige tog det en tid innan han blev riktigt van vid det svenska kynnet igen. I dag är han professor i matematik på Uppsala universitet - och så fyller han 50.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2010-02-16 00:01
Johan Tysk är född och uppvuxen i Falun och har trots åren i USA och Uppsala fortfarande kvar sitt dalmål. Han gick i andra klass när familjen flyttade till stadsdelen Gruvriset, men han ville fortsätta att gå i sin gamla skola i centrala Falun, där han trivdes.
- Vi bestämde att jag skulle gå kvar veckan ut, men jag fortsatte att gå dit, och det slutade med att vi sa ingenting till någon i skolan om att vi flyttat, säger Johan Tysk, som på det viset visserligen fick långt till skolan, men inte gärna kunde begära skolskjuts eftersom han inte flyttat officiellt.
- Det var för resten den klassen som vann Vi i femman 1972. Kons­tigt, det har gått 38 år sedan dess, men man lever fortfarande med detta. Det händer fortfarande att folk säger: "Vad det inte du som var med i Vi i femman?" och bara häromdagen ringde Dalaradion och ville intervjua alla som var med i laget, säger Johan Tysk och slår sig ner i sitt tjänsterum på femte våningen i Ångströmlaboratoriet, med hänförande utsikt långt över Danmarks gärde i vinterskrud och den gamla vackra Ulleråkersparken i förgrunden.
- Men det fanns ju bara två tv-­kanaler då, genomslaget var större eftersom "alla" såg på Vi i femman på den tiden. Jag minns att vi kunde Sveriges nordligaste stiftsstad, men missade namnet Ingjald Illråde.

Johan Tysk var intresserad av skolarbetet och läste mycket. Intresset för matematik kom på allvar i tio-tolvårsåldern.
- Jag hade bra lärare och tyckte att det var roligt, säger Johan Tysk.
När han var tretton slutade han delta i den ordinarie matematikundervisningen. I stället läste han på egen hand och reste till Uppsala för att tentera.
Johan Tysk ingick i en av de sista­ årskullarna som gick ut gymnasiet vid gamla ärevördiga Högre allmänna läroverket i Falun. Sedan följde militärtjänstgöring på S1 i Uppsala, som inte heller hade många år kvar i sin gamla funktion. Men Johan Tysk skulle komma att återse militärkasernerna många år senare, när Matematiska institutionen under en period­ var inhyst där.
Han disputerade på en avhandling om differentialgeometri 1986 i USA, där han bodde och arbetade i åtta år, dels i Los Angeles, dels i New York. Han beskriver den tiden och tillvaron som ung forskare i USA med ­entusiasm.

- Det var en helt annan värld. I Los Angeles bodde jag på campus, och fick insikt i att amerikanska universitetsmiljöer är unika, med duktiga människor från hela världen.
När Johan Tysk återvände till Sverige efter åren i USA tog det honom ett helt år att anpassa sig till svensk mentalitet, säger han. Jag höjer på ögonbrynen, men han bedyrar att det handlade om en regelrätt kulturkrock och förklarar:
- Jag hade bott i USA mellan 23 och 31 års ålder, formbara år i livet.­ Så kommer jag till Uppsala och min nya villaförening ska ha möte. Jag gick dit, och hade förberett mig på att göra en kort eller en lång presentation av mig själv. Det visade sig att mötet till största delen bestod av en parentation över avlidna medlemmar. Sedan var det över och ingen frågade efter vem jag var. Det var en kulturell krock att inse att ingen var intresserad av vem jag var, säger Johan Tysk, som under sina USA-år vant sig vid att amerikaner är redo att öppna sin krets och "ta in" nya bekantskaper.

Arbetsglädje är viktig för Johan­ Tysk, som i dag huvudsakligen ­ägnar sig åt paraboliska differentialekvationer och stokastisk analys med finansiella tillämpningar.
- Ett område där teori och praktik står nära varandra, säger Johan Tysk, som också undervisar på masterprogrammet, handleder doktorander och besöker konferenser.

Sin fritid ägnar Johan Tysk gärna­ åt familjen och vännerna. Han är också entusiastisk innebandyspelare­ och ordförande i Solrosens IF. Den lilla innebandyföreningen bildades­ 2002 och bestod ursprungligen av förskolepappor som hade barn på samma förskola.
- Vi spelar och tränar på tisdags­kvällarna i Malmaskolans gymnastik­sal. Jag är klart sämst i laget, men de andra är väldigt duktiga. Vi tränar en gång i veckan och brukar ha lite socia­la aktiviteter ibland, som kickoff för nya spelsäsongen. Alla får vara pojkar igen, och alla ger allt för att vinna.­ Den som inte gör sitt bästa för laget får verkligen veta det.
NAMN: Johan Tysk.
AKTUELL: Fyller 50 år i dag 16 februari.
YRKE: Professor i matematik vid Matematiska institutionen, Uppsala universitet.
FAMILJ: Hustru Elisabeth, Emma, 15, och tvillingarna Carl och Gustaf, 13 år.
BOR: I Norby, Uppsala.
BAKGRUND: PhD i matematik vid University of California at Los Angeles (UCLA) 1986.
TIDIGARE UPPDRAG: Grundutbildningsdekanus vid Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten, Uppsala universitet. Assistant professor vid Columbia University, New York.
INTRESSEN: Historia, politik och ekonomi.
ENGAGEMANG: Ordförande i Solrosens IF.
LÄSER JUST NU: En bok om Axel Oxenstierna.
OM SIG SJÄLV: Envis, lite ivrig.
UPPSKATTAR HOS ANDRA: Entusiasm, arbetsglädje, livsglädje och engagemang.
DOLD TALANG: Var med och vann Vi i femman-finalen år 1972.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om