Räds inte nya utmaningar

Med stabil grund i den uppländska myllan har Camilla Sandenskog sällan tvekat att ta sig an nya utmaningar oavsett vad det handlat om.

Trädgården betyder mycket för Camilla Sandenskog.

Trädgården betyder mycket för Camilla Sandenskog.

Foto: Per Johansson

Uppsala2015-05-15 08:00

Camilla Sandenskog tar emot hemma i Husby-Långhundra. Hennes man är ute och jobbar på någon av familjens två gårdar och på gårdsplanen går hennes snart 90-åriga svärmor runt och donar.
– Svärmor bor i undantaget. Där bodde vi tidigare, men vi var fem i familjen så det var väldigt skönt när vi bytte med mina svärföräldrar för 15 år sedan och kunde breda ut oss lite, berättar Camilla Sandenskog.

Själv är hon född i Upplands-Väsby och i dag arbetar hon som verksamhetsledare på Consensum Vuxenutbildning i Sollentuna, men även hon har en stark anknytning till såväl trakten som till lantbruksyrket.
– Jag började plugga biologi och kemi i Linköping, men hoppade av när jag kom på att jag skulle bli agronom istället. Det kändes bättre att läsa till ett mer specifikt yrke, berättar hon.
Vägen till SLU i Ultuna gick via Svalövs lantbruksskola i Skåne och Margarinbolagets storgård där hon beskriver sig själv som en liten tjej i hästsvans bland stora traktorer och harvar.
– Jag fick leriga stövlar och ta i ordentligt, det gillade jag.

När hon var färdigutbildad blev Camilla Sandenskog lärare på Jällaskolan. Hon trivdes bra, men när hon fick höra att organisationen Hushållningssällskapet på andra håll i landet hade börjat anställa intensivrådgivare blev hon sugen och hon traskade över vägen till Brogården i Jälla där Hushållningssällskapet i Uppland höll till.
– De höll precis på och skrev på en platsannons, men när jag dök upp anställde de mig istället.

Under många år åkte hon sedan runt bland Upplands gårdar och gav råd om gödning, utsäde och ogräsbekämpning. Hon har i dag stenkoll på den Uppländska landsbygden och berättar att hennes släkt har brukat den uppländska jorden på olika håll i generationer.
– När jag växte upp bodde mormor på vår gamla släktgård här i Husby-Långhundra. Där bor min äldsta son nu.
Under tiden på Hushållningssällskapet hann Camilla Sandenskog även med att vara ordförande i riksförbundet 4H och när ett antal ekoköttsproducenter bildade organisationen Ekokött blev hon verksamhetsledare där. När Scan tog över blev hon produktchef där i nio år och sedan var hon även vd för Svenska Ägg innan hon helt bytte bransch.
– Jag hade en gammal klasskamrat som var rektor på Praktiska resursskolorna i Göteborg. Och när Praktiska skulle starta gymnasieskola i Uppsala föreslog hon att de skulle fråga mig.

Hon anställdes som rektor och när hon började fanns inte mer än ett tillstånd och några förslag på lokaler. Resten fick hon skapa helt på egen hand.
– Jag fick börja med att annonsera efter lärare. Första året hade vi 12 lärare och 72 elever, berättar hon.
Skolan växte och utvecklades och hann också göra ett lokalbyte under de fem år Camilla Sandenskog var rektor. Hon blev senare regionchef för Praktiska i Stockholm och Norrland, men till slut kände hon att hon ville vidare.
– Jag är ingen förvaltare utan en entreprenörstyp, konstaterar hon.

Det som lockade med hennes nuvarande jobb var att det lät roligt att jobba med vuxenutbildning. Dessutom har hon fått plugga på en del om vårdvetenskap eftersom skolan uteslutande har vård- och omsorgsinriktning.
Att hon har kunnat ge sig in i så många olika jobb och även haft en lång rad förtroendeuppdrag tror Camilla Sandenskog grundar sig i att hon både är en entreprenör och en ordningsmänniska. Att hennes man har jobbat på hemmaplan har också haft betydelse.
– När barnen växte upp hade de både pappa och farföräldrarna här på gården medan jag var iväg och jobbade. På så sätt har det sett lite omvänt ut jämfört med många andra familjer.

UNT gratulerar
Namn:
Camilla Sandenskog
Aktuell: Fyller 60 år 15 maj.
Bor: Gård i Husby-Långhundra öster om Knivsta.
Familj: Maken Ingemar Wahlström, vuxna barnen Christian, Carl Magnus och Lovisa.
Yrke: Verksamhetsledare på Consensum Vuxenutbildning.
Intressen: Har sjungit sedan tonåren, tidigare i Allmänna Sången där hon under flera år även var körens inspicient. Nu är hon med i Knivsta kammarkör. Spelar kontrabas och fiol, är medlem i Lagga spelmän och duon Stenskog. Ett stort intresse är trädgården, att rida ut i naturen och att spela golf.
Om efternamnet: ”Farfar tog det på 1940-talet. Han kom från Sanda utanför Östhammar där hans far hade gästgivargård och han var själv skogvaktare. Jag har kvar tillståndet från ”Kungl. Maj:t” som gav honom rätt till namnet.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om