Rektorn som brann lite extra

Giggi Thomson var rektorn som brann lite extra för elever med särskilda behov. Sedan ett år tillbaka är hon chef för individstödet i Uppsalas skolor.

"Min pappa var ordförande i barnavårdsnämnden och ibland hände det att han tog med sig omhändertagna barn hem till oss. Min mamma blev så småningom präst och alla vi fem barn skulle senare arbeta med människor", säger Giggi Thomson.

"Min pappa var ordförande i barnavårdsnämnden och ibland hände det att han tog med sig omhändertagna barn hem till oss. Min mamma blev så småningom präst och alla vi fem barn skulle senare arbeta med människor", säger Giggi Thomson.

Foto: Fanni Olin Dahl

Uppsala2015-07-19 08:00

Giggi Thomson har precis fått semester efter sitt första år på den nya tjänsten. I höstas bytte hon Stenhagenskolans rektorsrum mot utbildningsförvaltningens öppna kontorslandskap i Stationsgallerian.
– Det har varit ett omtumlande år. Vi håller på och bygger upp en helt ny förvaltning och det är fantastiskt privilegierande att få vara med om det, säger hon.

Som chef för centrala individstödet till Uppsalas skolor är hon ytterst ansvarig för frågor om språkstöd, specialpedagogik, studie- och yrkesvägledning, skolskjuts och annat som rör elever som av olika anledningar behöver extra stöd.
– Jag har alltid varit engagerad i människor i utsatta situationer, berättar Giggi Thomson och förklarar att det har med hennes uppväxt att göra.
– Min pappa var ordförande i barnavårdsnämnden och ibland hände det att han tog med sig omhändertagna barn hem till oss. Min mamma blev så småningom präst och alla vi fem barn skulle senare arbeta med människor.

Själv utbildade hon sig till förskollärare, men när hon genom sin dåvarande man hamnade i Malå i södra Lappland på mitten av 1980-talet tog hennes karriär en ny riktning. Förutom att hon jobbade och fick flera av sina barn i Malå hann hon även med att studera.
– Jag läste invandrarkunskap, barnpsykiatri, specialpedagogik och neuropsykiatri vid Umeå universitet. Det var både på grund av vetgirighet och för att det var svårt att hitta sätt att utvecklas i Norrlands inland.

Chans till utveckling fick hon dock när Malå började ta emot flyktingar.
– Vi blev kontaktfamilj åt en familj från Iran och det var fantastiskt roligt att lära känna dem.

Giggi Thomson var med och startade en förskola för invandrarbarnen och fick jobb som dess föreståndare, men blev snart värvad som flyktingsamordnare och var med och byggde upp ett mottagningssystem som senare kopierades av andra kommuner.
– Det var otroligt lärorikt och jag fick omvärdera det mesta jag tänkte. Men flyktingarna ville inte bo i Malå. Det låg för långt bort. Och så var det för mig också, säger hon.

Efter 16 år i Norrland flyttade Giggi Thomson söderut i samband med att hon skiljde sig. År 2000 kom hon till Heby där hon fick sin första rektorstjänst och 2003 kom hon till Uppsala där hon under åren har varit rektor på en rad skolor. Hon gläder sig särskilt åt att ha fått jobba på skolor både med kulturell mångfald och där elever med särskilda behov har varit integrerade i skolan.
– Det var till exempel rörande när särskoleeleverna på Flogstaskolan skulle flytta till Bergaskolan och grundskolebarnen grät och oroade sig för hur det skulle gå för dem på den nya skolan, säger hon.

Ett annan berättelse är när den blonda Giggi Thomsson gjorde sitt första besök på den mångkulturella Stenhagenskolan och började prata med en av eleverna.
– Först frågade hon om det var jag som var den nya rektorn. Sedan frågade hon vilket land jag kom från. Då kändes det roligt att kunna svara Tyskland. Min mamma kom från Tyskland och jag själv är född där.

I dag har hon inte längre den elevkontakt hon hade under tiden hon var rektor, men håller sig istället uppdaterad genom att umgås med barnbarnen.
– Jag lägger mycket tid på att umgås med dem, det känns väldigt rofyllt, säger hon.

Att bli någon mormor eller farmor på heltid är dock inget som lockar.
– Nej, mitt jobb är så roligt att jag inte vill sluta. Jag kan jobba sju år till och under den tiden hinner de kanske höja pensionsåldern, säger hon och skrattar.

UNT gratulerar

Namn: Giggi Thomson

Aktuell: Fyller 60 år den 20 juli.

Bor: Lägenhet i Nyby gård, Uppsala. Uppvuxen på lantgård i Västergötland.

Gör: Chef för Individstöd i utbildningsförvaltning i Uppsala kommun. Har tidigare varit förskolechef och flyktingsamordnare i Malå kommun, rektor i Heby södra rektorsområdet och på Uppsalaskolorna Flogstaskolan, Brune skola, Eriksskolans särskola och Stenhagenskolan.

Familj: Fyra barn, fem barnbarn och en särbo som bor ett par minuters promenad bort.

Intressen: Har stort musikintresse och har tidigare spelat flera instrument och sjungit i kör. Är även väldigt intresserad av att utöva hantverk, men i dag lägger hon mycket tid på att umgås med barn och barnbarn och tycker även om att resa med sin särbo.

Om sig själv: Har en glad och positiv läggning, men är samtidigt en så otroligt drivande människa att jag är lite jobbig att ha som kollega.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om