Egentligen hade Iréne Nygren tänkt bli skådespelare, men efter andra barnets födelse förstod hon att det var barnmorska hon skulle bli.
– Det är världens bästa yrke. Bortsett det fantastiska i att hjälpa människor till världen så är det ett jobb där man får åldras med värdighet. Som ung barnmorska kan man bemötas av ett visst mått av tvivel från mammorna, så det är snarast ett plus med några år på nacken. Ju äldre man blir desto mer trygg jordemor blir man, säger hon och skrattar.
Och skrattar gör Iréne Nygren ofta och gärna. Hon utstrålar energi och trygghet, och hennes kreativitet yttrar sig inte bara i den torrtovade mitt i livet-kvinnan hon tillverkar utan också i den färgsprakande stickade tröja hon bär när vi träffas.
Iréne Nygren är född i Umeå, men flyttade till Landskrona 1976. Hon närde teaterdrömmar och var under en period barnflicka åt en scenograf på Skånska teatern och åt skådespelaren Basia Frydman.
– Jag spelade teater i den fria gruppen Harlekin som samarbetade med Skånska teatern. Teaterspråket gjorde mig tagen. Jag kände att jag ville vara i den miljön, få pröva känslor och uttryck.
Sedan hamnade hon i kultursvängen. Hon var kulturassistent i fem år på Landskrona kulturnämnd, där hon skötte ”den utåtriktade folkliga kulturverksamheten.”
– Vi genomförde kulturprogram i olika stadsdelar med en ambulerande scenvagn som kördes runt med traktor. Jag fixade allt, från kontakter med ansvariga för kommunens elskåp till annonser, affischer, artister och konferencierskap. Budgeten var minimal.
Sedan 2001 arbetar Iréne Nygren på kvinnokliniken vid Danderyds sjukhus. Hon utbildade sig till barnmorska vid Karolinska institutet i Solna, där hon gjorde sin praktik. Först arbetade hon på förlossningen och övergick i somras till en antenatal BB-avdelning, för kvinnor som väntar barn.
– Jag älskar mitt jobb, trivs med arbetskamraterna och tycker det är jättekul med bebisar och lyckade amningar.
Iréne Nygren jobbar natt, men när hon är ledig gör hon massor med roliga saker. Musik är ett gemensamt intresse i familjen, där alla spelar olika instrument.
– Min man är jätteduktig. Själv fuskar jag på alla instrument som finns, säger Iréne Nygren.
Hon berättar stolt om dottern som en dag ville testa hur det var att spela bas. Efter tre månader var hon skickligare än sin mamma och åkte sedan till Prag för att studera bas i två år. Numera bor båda döttrarna i Uppsala, och Moa, mellandottern, är mycket skicklig på gitarr i alla former. Sonen är militär och en hejare på trummor.
– Vi satte ihop ett familjeband när syrran fyllde 40 och körde ett 20-tal rocklåtar. Döttrarna spelar bland annat i bandet Bra Bra Who, som ska spela egen rockmusik på min födelsedagsfest.
Trädgård är något Iréne Nygren brinner för. Otåligt väntar hon på Trädgårdsmässan nu i mars. Redan nu är första sådden uppe, chilipeppar och paprika
– De måste sås i januari för att mogna till augusti. Fast jag känner att det är lite tantvarning när det gäller blommorna. Plötsligt har jag blivit så förtjust i dahlior och tagetes.
Skapande i form av stickning eller tovning är en viktig del av livet. Belåtet berättar hon om den norska stickgurun Annemor som kommer till Knutby 23 mars i Kulturföreningens regi.
– Och 28 mars kommer Susanna Aallakoski till Knutby, säger Iréne Nygren, som lägger ner mycket arbete inom föreningen.
Under några år drev hon privat akupunkturmottagning och behandlade av smärttillstånd. Bakgrunden var en egen, halvårslång bihåleinflammation med tre verkningslösa dunderkurer antibiotika.
– På vårdcentralen hotade de med att gå in med en sked för att rensa hålrummen men jag tänkte ”det måste finnas andra sätt”, och gick till en akupunktör. Efter sex nålar och en timme började det rinna, efter två dygn var jag frisk, säger Iréne Nygren, som i dag utbildar kolleger i obstretisk akupunktur.
– Den används både före, under och efter graviditeten, i samband med illamående och smärtor, men avvärjer också stress som gör att mammorna inte släpper mjölken.