Hemma hos Pehr von Post hamnar besökaren rakt in i en pastoral idyll, komplett med betande hästar, röda stugor, åkrar och ängar.
Hit flyttade familjen von Post den 15 september 1975. De flyttade in i huset för 36 år sedan, trots att det låg alldeles för långt från Uppsala- på den tiden var tre mil en lång sträcka att pendla.
– Jag hör inte hemma i stan, utan här. Att flytta hit är det bästa har jag gjort i mitt liv, säger Pehr von Post med känsla när han ser sig omkring.
Pehr von Post är uppvuxen i Östersund och han kallar sig gärna jämte. Hans pappa var överläkare i stan, som Pehr von Post med en grimas beskriver som ”en regementsstad full av tjänstemän”.
– Jag växte upp en mycket borgerlig miljö, där societetens regler var viktiga, som till exempel hur folk skulle sitta på middagar, vad man kunde tala om och vad man inte kunde tala om. Efteråt har jag tänkt på hur besvärligt det måste ha varit för folk att hålla koll på allt detta.
På sin fritid åkte han gärna skidor – utför, för längdåkning var inte lika populärt då som nu. Pehr von Post var också intresserad av fotografi, och spelade under en period entusiastiskt in 8 mm-filmer tillsammans med en kamrat.
Han tog studentexamen 1966 i Östersund och gjorde sedan sin militärtjänstgöring vid A4 i Östersund. Redan som barn hade Pehr von Post sin framtidsbana utstakad:
– Att bli kock, det var en fix idé som jag haft sedan jag var liten. Kanske fanns det i generna, för jag hade dåförtiden släktingar inom restaurangbranschen, säger Pehr von Post, som fick sina första erfarenheter av branschen som ungt spisbiträde vid Storliens högfjällshotell om somrarna.
Sin kockutbildning fick han på Hasselbackens restaurangskola åren 1967–69, och toppade sedan med en administrativ utbildning inom Hotell och restaurang.
– Hasselbacken var själva grunden för den tidens restaurangutbildning, och hade mycket gott rykte bland krögarna.
Pehr von Posts första riktiga jobb var som mässuppassare på legendariska passagerarfartyget m/s Gripsholm som trafikerade sträckan Göteborg-New York.
– Jag började arbeta på Gripsholm sommaren 1967. När hösten kom hade jag varit i USA fyra gångar och trampat runt åtskilliga kilometrar på Manhattan under mina strövtåg i New York.
Pehr von Post har sedan arbetat inom hotell och restaurang i 40 år, och har erfarenhet av de flesta yrken inom branschen, från kock till hotelldirektör.
Han har bland annat varit restaurangchef på forna Uppsalarestaurangen Sir Francis Drake. Under en period i England arbetade han som kock på ett badortshotell vid kusten. Engelsmännen är inte kända för att vara gastronomer, och som Pehr von Post säger:
– Mycket kokta grönsaker blev det.
Han kom till Norduppland för att han skulle hjälpa en vän att starta Wärdshuset Gammel Tammen i Österbybruk, som döptes efter forne bruksherren Adolf Tamm.
– Det var en liten arbetsplats, och man arbetade både i köket, matsalen, kontoret och konferensavdelningen.
När rörelsen blev till salu i slutet av 1990-talet köpte han den, och drev värdshuset i elva år. Senare blev Pehr von Post restaurangchef på Gammel Tammen, och när partnern på 90-talet sålde sin del, tog han över driften helt, och drev värdshuset i elva år.
– Att sluta arbeta var en mycket stor förändring, men jag har å andra sidan alltid tyckt att hem och fritid varit lika viktiga som arbetet. I dag känns det skönt att slippa stressen – men sysselsatt måste man vara, och då är det rätt trevligt att kunna vara det på egna villkor, säger Pehr von Post.