Språkbegåvning flyttar till Moskva

13 september bär det av till Moskva för Uppsalabon Linnéa Ahlgren. Hon har fått ett stipendium på 280 000 kronor från Svenska Institutet. För pengarna ska hon genomföra sin mastersutbildning i ett och ett halvt år.

Linnea Ahlgren

Linnea Ahlgren

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2010-08-14 10:50

– Det känns roligt spännande, inte nervöst, säger Linnéa Ahlgren om den kommande vistelsen i staden där invånarna just nu är hårt pressade av hettan och dess konsekvenser.

Linnéa Ahlgren har redan hunnit jobba med förhandlingsprocesser inom EU, dels under Sveriges halvår som ordförande i EU, dels vid toppmötet mellan EU och Ryssland 2009. Hon har även höga betyg i statskunskap och ryska, vilket är bakgrunden till att just hon får stipendiet.
Men vägen hit har inte varit spikrak, utan började faktiskt med att hon valde att flytta till Grekland och arbeta i stället för att gå klart gymnasiet i Uppsala.
– Jag åkte på semester med en väninna. Vi tyckte att det var roligt i Grekland och valde att stanna kvar och jobba inom servering och restaurang. Jag trivdes så bra i Grekland att jag blev kvar i åtta år, säger Linnéa Ahlgren som sedan 2006 har sin bas i Sverige i stället och åker till Grekland ibland för att hälsa på sina gamla vänner.


Under åren i Grekland jobbade inte Linnéa bara, utan hon läste in gymnasiet på distans genom Torsås korrespondansgymnasium och lärde sig grekiska flytande, bland annat genom att läsa på universitetet i Aten.
– Jag kunde genomföra gymnasiekurserna på internet och behövde bara åka hem för att tenta av ämne för ämne. Det som saknades från början var motivationen till varför jag skulle studera, den hittade jag i Grekland, säger Linnéa Ahlgren som tror att det viktigaste i all undervisning är att hjälpa eleverna att i första hand se varför de ska studera, sedan kommer viljan av sig självt.

Hennes motivation till att arbeta med internationella relationer startade i Grekland.
– Efter att ha sett människors situation och normer i ett annat land kom engagemanget för det utanför också.
Här hemma i Sverige har hon sedan läst statskunskap med inriktning mot krishantering och internationell samverkan samt ryska på Försvarshögskolan i Stockholm och på Uppsala universitet.

Det Linnéa Ahlgren brinner för är att försöka skapa förutsättningar för att samarbetet mellan EU och dess grannländer ska bli så gynnsamma som möjligt.
Hon nämner exempelvis de brandkatastrofer som hon tidigare har sett på nära håll i Grekland och de pågående bränderna kring Moskva.
– I Grekland var det stora problemet vem som skulle bjuda in andra länder att hjälpa till. För det finns otroligt mycket resurser i EU, men de används inte optimalt. Där finns det lagstiftning att arbeta med för att få en mer effektiv gemensam krishantering i området.

Ett tag funderade Linnéa Ahlgren på att försöka bli diplomat, men sedan tänkte hon om.
– Jag tror inte det passar mig eftersom man blir lite låst i sin roll och på sin plats. Jag tror mer på att lyfta upp samarbetena över de nationella nivåerna till mer multilaterala samarbeten mellan flera länder, EU och frivilligorganisationer så kallade NGO:s.

Hur känns det att åka till Moskva nu, med tanke på bränderna som härjar?
– Jag har faktiskt aldrig varit i Moskva så det känns roligt spännande. För egen del känns det inte oroligt, men bränderna är en tragedi för landet och människorna. Moskvaborna verkar motståndskraftiga, men kanske kommer den här krisen att skapa en oro i landet även på sikt.

Namn: Linnéa Ahlgren

Ålder: 27 Familj: Pojkvännen Magnus, mamma Evalill, pappa Tom och storebror Andreas.
Aktuell: Fått ett stipendium för att genomföra sin mastersutbildning på Moskvas universitet för internationella relationer. Universitetet lyder under ryska UD. Studierna bedrivs på en fakultet som EU och Ryssland driver för att främja relationerna mellan de båda parterna. Tidigare uppdrag: Mötesattaché åt grekiska delegationen under Sveriges ordförandeskap i EU och mötesattaché åt ryska utrikesministern under toppmötet mellan EU och Ryssland 2009. ”En attaché får göra allt från att förmedla information till att se till att deltagarna kan ta sig till rätt plats.” Fritidsintressen: Yoga och att läsa. ”Jag läser mest om internationella relationer och fantasyböcker.” Övrigt: Talar flytande engelska och grekiska samt talar ryska och även lite spanska och franska. ”Jag är lyckligt lottad som har fått språkkänsla. Den hjälper mig att kunna jobba med det jag vill.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om