Språkman satsade på juridiken

Göran Anér älskar språk. Men när han skulle välja yrke så blev det juridiken. Nu fyller han 60 år.

Göran Anér grattis

Göran Anér grattis

Foto: Hans E Ericsson

Uppsala2010-02-08 00:00
Sitt yrke kan man välja på många sätt. Göran Anér blev jurist bokstavligt talat enligt uteslutningsmetoden.
Han föddes i Stockholm, och växte upp på Kungsholmen. 1960 flyttade familjen till Moskva, där pappa var utrikeskorrespondent för Dagens Nyheter. Det var då Göran Anér grundlade sitt språkintresse. Han gick först rysk skola ("vi slapp pionjäruniformer") och sedan i en tysk skola.
- Det är det naturligaste i världen att vara intresserad av språk. Språk är lika viktigt som luften vi andas.

När familjen efter två år återvände till Sverige kände han lättnad.
- Sovjetunionen var ett hemskt samhälle: nöd, svält, övervakning, ofrihet och förljugenhet - helt utan rättssäkerhet. Min uppfattning hade inget att göra med vad vuxna sa, utan bottnade i egna upplevelser.
I enlighet med sitt intresse hamnade han på Tolkskolan i Uppsala och läste sedan språk vid universitetet. Men han skrinlade planerna.
- Jag var less på språkstudier, och ville försörja mig på något annat än att bli språklärare.

Så han bläddrade igenom universitetskatalogen och uteslöt ämne efter ämne tills juridiken återstod. Studierna trivdes han bra med och har ännu inte ångrat sitt val. 1979 kom han ut i verkligheten som jurist.
- Det var en omtumlande erfarenhet. Studierna hade inte förberett mig särskilt bra ens inför den skyddade värld som domstolarna är.

Efter några år i domstolarna och i hovrätten fick han anställning på Justitiedepartementets processrätts­enhet. Han beskriver det som en fin tid i sitt arbetsliv.
- Men efter elva år kändes det som om samma frågor kom upp hela tiden. När jag inte lyckades befordra mig hoppade jag av och gick tillbaks till domstolen som rådman i Stockholm tingsrätt.
Fast innerst inne hade han fått nog av domstolar, jobbet kändes inte kul längre.

Så när möjligheten att bli chefsjurist vid Livsmedelsverket dök upp nappade han.
- Det är stor skillnad att jobba på en förvaltningsmyndighet jämfört med domstolar och departement. Jag arbetar med verkets juridik, relationer med omvärlden, avtal och tvister. Verksamheten är utåtriktad, och vi försöker vara lyhörda för både konsumenter och företag. Det tjusiga är att frågor om mat och mathantering finns på var mans läpp, inte minst i medierna. Bloggosfären är viktig för oss att delta i. Vi är en modern myndighet som måste agera snabbt.

Ett av de största ärendena är den stora köttfärsskandalen för några år sedan. Nu ändras tonfallet, och han talar med skärpa om systematiserad kriminalitet.
- Jag tror köttfärshistorien bidrog till att både vi och kommunerna blev effektivare, säger Göran Anér, och nämner att det sedan dess görs fler oanmälda inspektioner och kontroller av avfall från livsmedelsbutikerna. Men han tror inte att bedrägerierna upphört.

- Det finns ett och annat som tyder på att det fortfarande förekommer. För ett par månader sedan hade Danmark en snarlik härva. Vi delade då våra erfarenheter med danska myndigheter.
På sin fritid spelar Göran Anér gärna bridge i elitserien. Han har spelat sedan han var 13 år, och i sin klubb spelar han med samma gäng sedan 1970-talet.
- Det är en fin kontinuitet. Jag tycker om spelet därför att det är varierat, och har många moment. Bridge är ett spel med ofullständig information, till skillnad mot schack.

Hans engagemang i handikapp­rörelsen bottnar i sonen Daniels autism och utvecklingsstörning.
- Vi såg inte först, eller ville inte se, att han inte var som andra. Han pratade inte och lekte inte med barnen på dagis, säger Göran Anér, som då blev aktiv i Föreningen autism.
- Kunskapen var mycket mindre då, liksom engagemanget från samhället. Vi fick en del stöd, men inte så mycket som barnfamiljerna får nu för tiden.

När det gäller vuxna med autism är stödet fortfarande uselt, anser han.
- Både staten och kommunerna försöker hela tiden spara pengar på de funktionshindrade på ett snålt och nära nog kriminellt sätt. Man försöker tänja på lagen för att ge så lite stöd som möjligt. Ibland handlar det om rena olagligheter.
Personligt
NAMN: Göran Anér
AKTUELL: Fyller 60 år den 8 februari.
YRKE: Chefsjurist vid Livsmedelsverket i Uppsala.
BOR: I Sunnersta.
FAMILJ: Hustru Birgitta, barnen Emilie, Daniel och Jennifer samt dotterdottern Lyra.
BAKGRUND: Tolkskolan i Uppsala 1969-70, fil kand i språk, jur kand, domare i tingsrätten, assessor vid hovrätten.
ENGAGEMANG: Handikapprörelsen, S:t Eriks bridgeklubb i Stockholm.
INTRESSEN: Språkliga frågor, ordlekar, rättstavning, slalom 60-talspop, att laga och äta mat.
LÄSER JUST NU: Människa utan hund av Håkan Nesser, för femte gången. "Jag läser inte så många olika böcker, men däremot läser jag gärna om böcker både en och två och femtio gånger."
OM SIG SJÄLV: Många tycker att jag är snäll, men det är jag inte alltid - och inte mot alla.
UPPSKATTAR HOS ANDRA: Humor och empati.
MOTTO: Man kan aldrig så noga veta med Heffaklumpar. (Milne)
VIKTIGT I LIVET: Att inse att varje dag har sitt värde. Det finns inga vanliga tisdagar.
DOLD TALANG: Kan recitera första halvan av Ovidius verk Pyramus och Thisbe på originalspråket latin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om