Strateg med planer för mycket

Många känner igen Sture Olsson som UNT:s schackskribent. Han har medverkat i spalterna i 25 år. Men schack tillhör bara ett av flera intressen i hans liv.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2009-11-25 09:06
Förutom egenheten att gilla att sitta och stirra på ett träbräde i timmar är schackspelare påfallande ofta musikaliskt begåvade människor. Den reflexionen gör Sture Olsson, UNT:s schackskribent sedan 25 år, och han om någon bör ju veta.

Vi träffas på Güntherska hovkonditoriet i Uppsala, och medan vi arbetar oss igenom våra mäktiga bakverk berättar Sture Olsson att han egentligen lika gärna hade kunnat vara meteorolog som lärare.
- Meteorologi var ett starkt ämne i min examen. För min del var det antingen Lärarhögskolan eller SMHI i Norrköping som gällde, säger han.

Sture Olssons intresse för vädret började under hans tid som värnpliktig vid flygvapnet på Frösön.
- Jag tyckte det var spännande att se hur flygvapnets meteorologer arbetade.
På frågan om han är den sortens människa som genast kan säga från vilket håll vinden blåser i dag svarar han finurligt efter att ha smuttat på sitt heta kaffe:
- I den här stan går det inte, för här blåser vinden från alla håll samtidigt.

Det fanns inga studietraditioner i hans hem i Sundsvall, men Sture Olsson var tidigt studieintresserad, främst av språk - och schack. Och det var just schackintresset som avgjorde studieort. Det blev inte Umeå vilket hade varit rimligt, utan Uppsala.
- Jag hade kompisar som pluggade här, och visste att det fanns en förening som hette Akademiska schackklubben, numera avsomnad.
Sture Olsson starka historieintresse har växt fram efter avslutade studier. Den historiska period han intresserar sig mest för i dag är folkvandringstiden, århundradena efter Kristi födelse.
- Visst är det fascinerande att tänka sig hela folkstammar som är på drift överallt i Europa och hur detta omformade hela kontinenten, säger han med historieälskarens hela entusiasm.

Före sina universitetsstudier jobbade Sture Olsson en tid som folkskollärare i Norrland och började som matematiklärare för 38 år sedan på dåvarande AMU:s yrkesutbildningar i Uppsala.
- Det roligaste som finns är att undervisa, och vuxna elever är alltid speciellt motiverade.
Senare blev han utbildningskonsult och uppdragsledare när AMU-gruppen omvandlades till på Lernia.
- Det är ett mycket speciellt jobb som bland annat innebär att planera och skräddarsy individuell utbildning och yrkespraktik till vuxna elever, förklarar han.

I jobbet ingår även att skaffa lokaler, skriva utbildningsplaner och hitta företag att matcha eleverna med.
Ibland kan det röra sig om riktigt udda yrken.
- Den största extremen var nog den gången jag skulle skriva en utbildningsplan till en klövvårdare,
säger Sture Olsson, som även efter 65-årsdagen kommer att ta en del uppdrag av Lernia.

Han kan i år också fira att han varit UNT:s schackredaktör i ett kvartssekel.
Under de åren har mycket hänt i schackvärlden; cyberschackspelandet har till exempel radikalt förändrat förutsättningarna för korrespondensschack, som är Sture Olssons specialitet, och som han ägnar minst en timme om dagen.
- Men on line-spelandet har en nackdel: den sociala dimensionen går förlorad. Även om det visserligen nästan är dödsstraff på att prata under pågående matcher så är schackspelare sociala däremellan, säger Sture Olsson.
PERSONLIGT
NAMN: Sture Olsson
AKTUELL: Fyller 65 år den 29 november.
YRKE: Lärare, utbildningskonsult och uppdragsledare hos Lernia utbildning.
FAMILJ: Hustru Gun Tingberger, dottern Jenny och barnbarnen Martin och Karin.
BOR: I Luthagen.
BAKGRUND: Fil mag i matematik och fysik, lärare.
INTRESSEN: Historia, politik, sport, bokbinderi, frimärkssamlingen med schackmotiv. Älskar böcker, skriver gärna, inbiten cyklist, jazzälskare.
LÄSER JUST NU: Vi, de drunk­nade av Carsten Jensen.
ENGAGEMANG: 20 år som lagledare för vänskapslandskamper i korrespondensschack med schackvänner över hela världen.
OM SIG SJÄLV: Analytisk, ibland kritisk i övermått, lite onödigt snabb att se risker "fast det gynnar mig som schackspelare". Har som politiskt patos "social rättvisa och politisk öppenhet". "Jag är en mycket politisk människa och gillar att debattera med folk."
UPPSKATTAR HOS ANDRA: Ärlighet, öppenhet, vilja att diskutera.
MOTTO: Planera för något som ännu inte finns men som kan komma - på schackbrädet som i livet.
SCHACKMERITER: Har nått finalen i världscupen i korrespondensschack två gånger, internationell mästare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om