På 1960-talet arbetade en ung Kurt Drnek som kakelplockare på Upsala-Ekeby keramikfabrik. Ödet ville att han många år senare skulle återvända till samma lokaler, nu som gymnasielärare.
Vi träffas i skolköket en sen eftermiddag medan eleverna röjer undan efter dagens övningar. I en liten anslutande skrubb (”mitt andra hem”) har Kurt Drnek sitt kontor, med skrivbord, dator och en anslagstavla med bilder, elevbilder och urklipp. Stolt berättar han om sina forna restaurangelever; en har blivit Årets kock, andra blev etablerade krögare i Uppsala.
Det hörs ett ekande slammer utifrån köksregionerna, någon har tappat ett bleck på golvet och samtidigt sticker en elev in huvudet genom dörren och frågar efter en silduk.
– Sila mellan tänderna, föreslår Kurt Drnek, men råder honom sedan att använda antingen en handduk i durkslag eller en finmaskig pipsil.
Kurt Drnek brinner för att lära ungdomar att laga mat. Det är eleverna som gör att han bestämt sig för att stanna kvar efter den formella pensionsåldern.
– Man kan inte hålla sig ung i sinnet om man enbart träffar gamlingar. Jag och mina elever är som kompisar och har skoj, men vi respekterar varandra och våra roller som lärare och elev. Som lärare måste jag vara bestämd, för det är viktigt med ordning och reda i ett kök.
Kurt Drnek är född i Wien och gick handelsgymnasium där. Efter skolan var han ekonomiassistent hos en revisor. Sedan åkte han tillsammans med några vänner utomlands för att jobba. De arbetade sig fram genom Tyskland och Danmark och nådde Sverige.
– Jag började som fönsterputsare i Stockholm men var tvungen att sluta, för det visade sig att jag hade höjdskräck, säger Kurt Drnek som kom till Uppsala 1964, just fyllda 18 år. Här arbetade han i disken på restaurang Tre Liljor, som vårdbiträde på Ulleråker, bageriarbetare på Dalabagarn, och på Upsala-Ekeby, där han stod i källaren och vägde upp färger och plockade kakel.
Kockyrket kom han i kontakt med av en tillfällighet, då han fick rycka in som grillkock på legendariska restaurang Rullan i Uppsala. Kurt Drnek gick sedan restaurangskola i Huddinge och började jobba som kock i Stockholm, bland annat på Operakällaren.
– Där träffade jag storheter som Tore Wretman och Werner Vögeli, fast jag befann mig förstås långt nere i hierarkin, säger Kurt Drnek.
En tid senare kom han till Uppsala, där han var kock på bland annat gamla Gillet, samt köksmästare på Sir Francis Drake, Uplandia, Wermlandskällarn och Slottskällaren. Under en period arrenderade han Uplands nations festvåning, köpte vägkrogen Röda Hästen och drev lunchmatsalen på Handelbanken i city tillsammans med sin sambo.
– Som kock måste man göra sig ett namn. Då kommer jobberbjudandena, säger Kurt Drnek, som jobbat som kock och köksmästare halva livet och som restauranglärare i halva.
Han chansade när han sökte till lärarhögskolan, men kände till att restauranglärare var ett bristyrke. Sin praktik gjorde han på Ekebygymnasiet där han nu har jobbat i 23 år.
– Jag trivdes genast jättebra, men efter en vecka av min tremånaderspraktik blev min handledare sjuk. Så jag fick ta över undervisningen själv med hjälp av de andra yrkeslärarna. En jobbig fast lärorik tid, nyttig för mitt framtida läraryrke, säger Kurt Drnek.