Per Eriksson är född i Hyltebruk, i västra Småland. Han är född in i en "skogssläkt" där både pappa, farfar och farbror arbetade inom skogsnäringen i Småland. Så när Per Eriksson gått ut gymnasiet var valet enkelt, han ville bli jägmästare och sökte till SLU.
Huvuddelen av utbildningen var förlagd i Umeå och Garpenberg och efter examen 1992 fick han ett projektjobb på Mälarskog i Uppsala (numera Mellanskog) under ett år.
Han fortsatte till ett jobb i Skåne och jobbade i Kristianstad under ett par år.
– Jag köpte in virke från skogsägare, planerade avverkning av skogen och arbetade med rådgivning för att se till att det fanns en bra plan för återväxt, berättar Per Eriksson.
Han återvände därefter till Uppsala och en forskningstjänst på Skogforsk.
– Det var spännande att arbeta med tillämpad forskning. Vi utvecklade ny teknik och nya metoder för avverkning av skog. Tillsammans med skogsföretag testades olika maskiner och metoder för att se om de skulle fungera i skogsbruket eller inte, förklarar Per Eriksson som genom forskningen arbetade med att effektivisera skogsbruket.
I Uppsala träffade Per Eriksson sin hustru och de köpte hus i Krusenberg. Under tiden utökades familjen med de två tvillingdöttrarna Agnes och Klara. När barnen var nyfödda flyttade familjen till Jönköping och Per Eriksson började på ett jobb som fastighetsansvarig på det statliga företaget Sveaskog (tidigare Domänverket). Där har han nu arbetat i 12 år.
– Vi är de största skogsägarna i landet, och har framför allt skog i Norrbotten, Västerbotten och i Bergslagen, förklarar Per Eriksson.
Huset i Krusenberg hade hyrts ut under de tre åren familjen bodde i Jönköping och när de återvände till Uppsala insåg de att huset var för litet för familjen. Man bestämde sig för att bygga ut det och tillsammans med hustrun Johanna började de bygga. De ville göra det mesta själva, och när det blev klart hade det lilla torpet fått en utbyggnad.
– Jag tycker om att snickra och det känns bra att kunna göra mycket själv, säger Per Eriksson.
För drygt två år sedan blev Per Eriksson även vd i Hjälmare kanal AB, ett dotterbolag till Sveaskog.
– Det är den äldsta farbara kanalen i Sverige och mitt uppdrag var att vända ekonomin, inventera säkerheten på kanalen och göra ett underhållsprogram för verksamheten. Det har jag nu arbetat med tillsammans med en platsansvarig och det har varit mycket roligt. Det är med en tår i ögonvrån som jag lämnar uppdraget, säger Per Eriksson.
Han berättar hur man arbetat under åren med för att öka intresset för bolaget så att turismen ökat och därmed intäkterna. Han säger att det engagemang som funnits från personalen varit avgörande för att få det goda resultat man nu har för verksamheten.
Nu har Sveaskog omorganiserats och driften av kanalbolaget ska övergå till ett lokalt distrikt i Bergslagen.
När denna del av hans arbete är avslutad kommer han att fortsätta med arbetet som affärsansvarig på Sveaskog. Han tycker att han har en god insyn i företaget mycket genom att han suttit som ledamot i Sveaskogs styrelse. En annan ledamot har varit förre statsministern Göran Persson som genom sitt engagemang fått in ett strategiskt och ekonomiskt fokus i verksamheten, menar Per Eriksson.
– Företaget har knappt 800 anställda och det gäller att ha det tänket för att verksamheten ska bli lönsam, säger Per Eriksson, som uppskattat samarbetet med övriga ledamöter i styrelsen.
– Det är spännande att få ta del av hur företaget styrs, och att få den insyn i bolaget som jag fått är unikt, vilket jag uppskattar, säger han.