Trivs bäst med fisket vid ån
För en libanesisk jägare är det hart när omöjligt att få en plats i ett svenskt jaktlag. Så när Henain Obeid kom till Uppsala började han i stället ägna sig åt en annan form av jakt. Att fiska i Fyrisån har i dag blivit ett substitut för jägarlivet i Libanon.
Foto: Rolf Hamilton
- I mitt bageri bakade jag bröd till de flesta restaurangerna och kebabställena i stan. Också hushållen kom till bageriet och köpte sitt bröd av mig, säger Henain Obeid vemodigt när han tänker på det han tvingades lämna.
Han kom som flykting till Sverige och Uppsala 1993.
- Mitt första och starkaste minne av Sverige var att det var så mycket skog överallt. Sedan kände jag att människorna var vänliga här, säger Henain Obeid.
Han insåg ganska snart att det inte skulle bli lätt att fortsätta utveckla sitt jaktintresse i det nya landet.
- Det är lite svårare att jaga i Sverige än i Libanon, så därför började jag i stället att fiska, säger Henain Obeid och skrattar.
Så i dag är det Fyrisån, företrädesvis båda sidor av Islandsbron, som är Henain Obeids svenska jaktmarker. Han har blivit en välkänd syn för förbiflanerande Uppsalabor där han sitter med sina kastspön med wobblers och drag.
Henain Obeid säger att tålamod är den viktigaste egenskapen för den som tycker om att fiska. Själv kan han sitta i många timmar på den ena eller andra sidan ån och betrakta vattnet, folklivet och naturen.
- Man sitter där och har det skönt, tittar på folk, och pratar med någon kompis som dyker upp. Mitt största intresse är att fiska. Jag fiskar varje dag, speciellt på våren och sommaren. Det händer att jag får fisk som väger över fem kilo, säger Henain Obeid.
Många främlingar stannar också upp för att byta några ord med honom. Den vanligaste frågan handlar förstås om hur det går med fisket.
Och det går oftast bra:
- Jag får mest gädda, men också brax, gös, abborre och rätt mycket ål, säger Henain Obeid.
Att döda ålar är lika svårt i Libanon som i Sverige, och metoderna är många. Henain Obeid berättar att han brukar slå ålen i huvudet, klippa upp stjärten och låta den hänga upp och ner i 3-4 timmar. Han brukar äta den stekt.
Så här års blir det inte så mycket fiskande, men Henain Obeid brukar ändå ta en sväng förbi Fyrisån med jämna mellanrum för att kolla läget.
- Men det är väldigt mycket vatten i ån just nu, så det finns ingen fisk alls där.
Henain Obeids andra stora intresse är blommor och trädgård. Han är en passionerad och flitig odlare av grönsaker, speciellt tomater och gurkor.
- Så vi äter mycket nyfångad fisk och färska grönsaker i vår familj under sommarhalvåret, säger Henain Obeid.
Personligt
NAMN: Henain Obeid
AKTUELL: 70 år 1 januari.
FAMILJ: Hustru Rahil, vuxna barnen Fadi, Viviane, Fadia, George och Dany.
BOR: På August Södermans väg i Uppsala.
YRKE: Pensionär, tidigare egenföretagare med eget bageri.
BAKGRUND: Flykting från Libanon.
INTRESSEN: Fiske, att odla, umgänge med familj och vänner.
MOTTO: Svåröversättligt libanesiskt ordspråk: "Ge brödet till bagaren även om han bara äter upp hälften."
OM MIG SJÄLV: "Jag är snäll, hjälpsam och social."
NAMN: Henain Obeid
AKTUELL: 70 år 1 januari.
FAMILJ: Hustru Rahil, vuxna barnen Fadi, Viviane, Fadia, George och Dany.
BOR: På August Södermans väg i Uppsala.
YRKE: Pensionär, tidigare egenföretagare med eget bageri.
BAKGRUND: Flykting från Libanon.
INTRESSEN: Fiske, att odla, umgänge med familj och vänner.
MOTTO: Svåröversättligt libanesiskt ordspråk: "Ge brödet till bagaren även om han bara äter upp hälften."
OM MIG SJÄLV: "Jag är snäll, hjälpsam och social."
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!