Claes Landing tar emot på Güntherska hovkonditoriet, som han och hustrun Anne tog över för några år sedan.
– Med hjälp av fastighetsägaren kunde vi bygga upp allt från grunden och vi öppnade i mars för tre år sedan. Det har gått jättebra vilket är roligt, säger han.
Familjen driver dessutom Forsa hembageri sedan sju år tillbaka, men som efternamnet skvallrar om är det i ett annat företag han har sina rötter.
Eftersom Claes Landing beskriver sig själv som ”lat av naturen och fruktansvärt morgontrött” ligger det nära tillhands att tro att hade sökt sig till ett annat yrke om det inte hade varit för att gammelfarfar Alfred Andersson 1887 köpte ett ställe på Vaksalagatan och öppnade Alfred Andersson konditori och damkafé. Senare flyttade verksamheten över till en lokal på Kungsängsgatan, som för övrigt Güntherska hade hållit till i fram tills dess.
Namnet Landing tog Claes Landings farfar och dennes syskon en bit in på 1900-talet.
– Så var det. Alla hette Andersson och alla bytte efternamn. Dessutom skulle alla vara hovkonditorier, säger han och nickar upp mot diplomen på väggen där Güntherskas intyg från såväl Gustav V som Gustav VI Adolf hänger uppe.
När han själv föddes bodde familjen ovanpå konditoriet och han växte i praktiken upp på föräldrarnas jobb.
– Jag hade 30–40 vuxna omkring mig så jag behövde inget dagis. Farmor och farfar stod i disken och jag blev uppfostrad av bagarna och käkade matlåda med dem. Sedan började jag hjälpa till när jag var i 10–11-årsåldern, berättar han.
Han hoppade av skolan efter högstadiet och blev i stället upplärd i familjeföretaget som han efter värnplikten började jobba i fullt ut. Att vara fjärde generationen har dock sina sidor och till slut lämnade han Landings.
– Ska du ta över en verksamhet blir du alltid jämförd med hur det har varit förut. I stället köpte jag och min fru ett litet bageri uppe i Funäsdalen som vi drev ett par år. Det var skönt att komma från Uppsala och det var lärorikt, men vi höll verkligen på att jobba ihjäl oss, berättar Claes Landing, som under åren även har jobbat med annat, bland annat som försäljningschef på en kvarn.
– Men det har alltid handlat om vitt mjöl.
En femte generation Landing är i farten sedan länge. På Günhterska jobbar såväl sonen Johan som döttrarna Matilda och Viktoria. För att de ska få samarbetet att fungera har de delat upp arbetet mellan sig. Till exempel ansvarar döttrarna för matdelen.
– När min farfar var chef bestämde han precis allt. När min farbror Göran var chef bestämde han också allt, men honom kunde man resonera med. Jag försöker att vara lite mindre styrande även om det i grunden är jag som bestämmer, säger Claes Landing.
Han har dock planer på att börja avveckla sig själv från produktionen så småningom, och vill hellre bli en mysfarbror som kommer och går lite och ser till att alla mår bra.
Vd för både Güntherska och Forsa är numera hustrun Anne, som enligt maken är ”sju resor värre på att jobba och supereffektiv”.
– Utan henne vore jag ingenting. Hennes morfar var konditor och gjorde faktiskt sitt gesällprov här på Güntherska, berättar han.
Vi glider över på att prata om hans mormor som drev flera olika företag och försörjde familjen då morfadern var sjuklig och om när farfadern som gesäll mötte farmodern när denna jobbade på anrika Bräutigams i Göteborg.
– Jag är jätteintresserad av familjehistoria. Men Alfreds bakgrund känner jag inte till någonting alls om. Det får bli något att kolla i framtiden, säger Claes Landing.