Uppvuxen i skuggan av Stasi

Under Dianas Tränkners uppväxt i DDR höll säkerhetstjänsten Stasi ständigt ögonen på föräldrarna. Själv funderade hon redan som barn på atst fly.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2015-09-01 08:00

Det har gått tio år sedan Diana Tränkner och hennes man flyttade från hemmet i östra Tyskland till Sverige och Uppsala.

– Till en början var det tänkt att vi skulle ta ett sabbatsår och komma bort från en jobbig situation hemma i Tyskland, men nu har det gått tio år, konstaterar hon.

En av de saker som fick henne att vilja lämna Tyskland var att det 15 år efter murens fall fortfarande var problematiskt att jobba som lärare om man hade en egen stark vilja.

– Det finns än i dag många Stasistanter kvar i utbildningsministeriet. Och i andra myndigheter också för den delen, säger hon.

I Sverige har hon jobbat på Uppsala kommuns modersmålsenhet, varit dagmamma och numera jobbar hon på en förskola i Sävja.

– Det är fantastiskt. Jag trivs jättebra, säger hon.

Diana Tränkner har lätt för språk och har lärt sig svenska helt på egen hand. Bara den karakteristiska brytningen avslöjar hennes ursprung. Hon är uppvuxen i småstaden Nauen väster om Berlin, tre mil på fel sida om Berlinmuren. Tidigt blev hon medveten om under vilka omständigheter hon levde.

– Jag hade en moster som ville flytta till sin man i väst, och myndigheterna förfalskade deras brev till varandra så att det skulle se ut som att han hade gift om sig, berättar hon.

Mostern och hennes dotter blev till slut utvisade ur landet och Diana Tränkners egna föräldrar fick tidigt Stasis ögon på sig. Bland annat hade föräldrarna varit oförsiktiga och pratat om sin kritik mot partiet så att deras barn hörde det.

– Sedan berättade jag om det på dagis. Det var ju så, alla lyssnade på alla. Efter murens fall fick min mamma reda på att hennes bästa väninna hade spionerat på henne, säger Diana Tränkner.

Hon minns också hur familjen ständigt var bevakad av Stasi under sina beviljade bilresor i Tjeckoslovakien och Ungern. En gång hade hennes pappa, som hade glasmästeri och snickeri, fått tag på en Ikeakatalog som han hade gömt bakom en fastskruvad panel i bilen.

– Vid gränsen gav vakterna honom en skruvmejsel och sade åt honom att ta fram katalogen. De visste precis var den fanns.

Ett annat minne är när en farbror i väst skickade presenter och Diana fick en jacka.

– Den hade en västtysk flagga på ärmen. Den var så fin så jag ville ha på mig den i skolan. Men sedan blev min mamma kallad till rektorn, berättar hon.

Diana Tränkner var bara 14 år när muren föll, men hade då sedan många år tillbaka skapat sig en egen tydlig regimkritisk ställning. Bland vägrade hon trots övertalningsförsök och hot genomgå den socialistiska konfirmationen ”Jugendweihe”.

– Jag såg ju vad partiet hade gjort. Den hade splittrad min familj, säger hon och syftar på att kontakten med såväl mostern som farbrodern endast kunde ske genom övervakade telefonsamtal.

– Ibland hörde man någon som hostade eller nös. Men vi ville hellre ringa än skriva till dem. Brev kunde ju bli förfalskade, säger hon.

Antagligen hade hon försökt lämna landet så småningom, berättar hon och förklarar att motståndsviljan finns i blodet.

– Min gammelmorfar hamnade i koncentrationsläger för att han vägrade göra Hitlerhälsning. Det är jag stolt över.

En dag hösten 1989 var Diana Tränkner på sjukhusbesök alldeles vid gränsen. Hon hörde ljuden från väst, och när hennes mormor hämtade henne från sjukhuset hade denna precis gjort ett besök i Västberlin.

– Pensionärer kunde få tillstånd att göra sådana besök. Jag sa till mormor att jag också ville åka dit. Hon sa att jag fick vänta 51 år, sedan skulle jag också få åka över.

Två veckor senare satt hon och lyssnade på västtysk radio när man mitt i en Elton John-låt avbröt för en extrasändning. Muren hade fallit.

UNT gratulerar

Namn: Diana Tränkner

Aktuell: Fyller 40 år i dag 1 september.

Bor: Lantligt i Rasbo utanför Uppsala.

Familj: Man och tre barn, 6, 8 och 13 år gamla.

Gör: Jobbar på Lunsens förskola i Sävja. Bedriver även hemspråksundervisning i egen firma.

Intressen: Fotografering och träning. Och jag reser jättemycket. Jag har varit i 28 eller 29 länder och fler lär det bli. Det är nog så att min bakgrund med reseförbud till väst spelar roll där.

Om att vara tonåring i DDR: De försökte göra det lite kul för oss och ordnade diskon och idrottsaktiviteter. Det var väldigt populärt, men allt var politiskt färgat.

Om första besöket i väst: Dagen efter att muren hade fallit gick vi runt i Västberlin och tittade. Det var stort! Alla byggnader, alla dofter, allt som gick att köpa. Och alla bilar som körde runt och tutade. Stämningen var precis som i filmen Good Bye Lenin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om