I tre decennier har Per Molander arbetat i gränslandet mellan forskning och offentligt beslutsfattande. Och för ett drygt år sedan fick han i uppdrag av regeringen att som generaldirektör bygga upp och leda en myndighet som verkar inom just det området. Att basa för Inspektionen för socialförsäkringen är ett drömjobb, tycker han.
Vi träffas en riktigt blåsig oktobermorgon på ett kafé vid Centralstationen. Som alltid cyklar Per Molander till tåget, och det dröjer en stund innan hans ögon slutat tåras av fartvinden.
Han är född och uppvuxen i Kalmar, och beskriver sin barndom och uppväxt som ”gynnsam”.
– Jag uppfostrades av en ensamstående mor, vilket var förhållandevis ovanligt på den tiden. Hon var lärarinna, och planterade vid frukostbordet i mig respekt för kunskap och lärdom.
Per Molander gick Kalmar Högre allmänna läroverk, en bra skola med högt utbildade lärare och ett tydligt, klassiskt bildningsideal. Än i dag uppskattar han inskriptionen ”Sanningen skall göra eder fria” ovanför skoldörren.
– Jag gillar att man såg den viktiga koppling mellan kunskap och tankefrihet. Att genom kunskap göra människor fria och autonoma, säger Per Molander, som efter studentexamen läste teknisk fysik i Lund och disputerade på en avhandling om tillämpad matematik.
I de övre tonåren intresserade han sig för politik, från början med klar vänsterframtoning. I dag är Per Molander noga med att inte ange sina politiska sympatier.
– Det är enda sättet om jag ska kunna behålla min trovärdighet som analytiker. Jag är mycket nöjd med att ingen lyckats sätta etikett på mig.
Per Molander arbetade med civila totalförsvarsfrågor i början av 80-talet, och anställdes sedan vid Regeringskansliet. Han sysslade först med livsmedels- och jordbrukspolitik.
– Förändringen av jordbrukspolitiken var radikal, och vi visade att det faktiskt går att reformera jordbrukspolitiken, något man tidigare trodde var omöjligt, säger Per Molander.
Hans arbete har genom åren gått ut på att sortera komplexa problem så att de blir hanterliga för beslutsfattarna.
– Jag har en optimistisk syn på möjligheterna för sakliga argument att få genomslag i offentliga beslutsfrågor, säger han på mjuk Kalmardialekt.
Som chef för Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO, publicerade han en mängd rapporter om hur den offentliga sektorn fungerade och inte fungerade, och hjälpte finansdepartementet att genomföra reformförslag. Under några dramatiska novemberdagar 1992 rekryterades han som huvudsekreterare till Ekonomikommission tillsammans med bland andra Assar Lindbeck.
– Det var ett intensivt utredningsarbete som pågick i tre månader.
Bland de utredningar och kommissioner som ämbetsmannen Per Molander medverkat i nämner han rapporten om offentlig upphandling från 2009, och blir entusiastisk när han berättar.
– Det var tänkt att rapporten delvis skulle användas som ett underlag för en uppdatering av lagen om offentlig upphandling. Jag tittade på hur mycket man tjänar på att genomföra en formell, offentlig upphandling. Genom de data jag fick in lyckades jag visa att det genomsnittligt handlar om en vinst på uppemot 25 procent.
– Administrationsbördan betalar sig oerhört snabbt, säger Per Molander snabbt, uppenbart van vid motfrågan.
– Jag blev förvånad och glatt överraskad när uppgifterna landat. Dessutom tyckte jag det var lite märkligt att ingen akademisk forskare brytt sig om att göra den förhållandevis enkla undersökningen långt tidigare.
Hans statsfinansiellt viktigaste insats är budgetreformen på 1990-talet, som sannolikt fått ner statsskulden med 30 procent av BNP, ”i runda tal 1 000 miljarder.”
– Var och en kan sedan räkna ut hur mycket räntekostnaderna minskat. Det blir betydande belopp årligen.
Fram till 1999 bodde Per Molander och hans familj i Enköping, men när barnen skulle börja på gymnasiet flyttade familjen till Uppsala.
Som pendlare sedan 25 år tillbaka låter han ingen tid gå förlorad, utan har alltid litteratur med sig på tåget.
På fritiden tycker Per Molander om att snickra i liten skala, bland annat skåp till cd-skivor och ett och annat bord.
– Det är avkopplande, och till skillnad från statligt utredande ger det ju omedelbart ett synligt resultat, säger han självironiskt, men tillägger snabbt att han inte gillar gnäll över statliga utredningar:
– Allt tar sin tid i en demokrati.
Födelsedagen ska han fira med en heldagskonferens på jobbet, om kunskap och offentliga beslutsfattare.
– Jag har dragit ihop några riktiga tungviktare för att belysa frågan, säger Per Molander innan han försvinner till Stockholmspendeln och jobbet, där man för närvarande granskar sjukförsäkringsregelverket.
– Bland annat undersöker vi just nu huruvida kvinnor missgynnas i samband med prövningen av arbetsskador.