Vaknar alltid lika nyfiken

Han föreläser om många olika ämnen och tycker om att jobba mot en deadline. Nu fyller denne nyfikne man 70 år.

Christer Åsberg.

Christer Åsberg.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2010-10-07 11:07

Trots att Christer Åsberg är en av stans profiler och har bott här i 50 år känner han sig ändå inte som en äkta Uppsalabo, utan mer som en grabb från Norrköping, där han inte ens bodde särskilt länge.
Han är en extremt mångsysslande människa som gärna kallar sig framställare – en person som i sina folkbildarambitioner använder allt från kabaréformen till lärda föredrag för att dela med sig av sina kunskaper.
– Jag är en sån person som aldrig tackar nej, och jag kan prata om allt möjligt, säger Christer Åsberg.

Vi slår oss ner i vardagsrummet med utsikt över Eddaspången. Förteckningen över Föredrag och publicerat 2010 bekräftar: den är på två A4-sidor och innefattar allt från uruppförandet av hans kantat vid Karolinska Institutets 200-årsjubileum till Cabaret Olrog på Lidingö Jazzklubb, varvat med föredrag om bland andra Alf Henrikson och Erik Axel Karlfeldt.
Christer Åsberg tycker om att på ett folkbildande och underhållande presentera saker för människor, oavsett om de sitter i en bygdegård eller i en av Universitetets lärosalar. Han är till freds när folk lämnar ett föredrag och känner att de blivit upplyfta och lärt sig något.
– Folk har kommit för att lyssna, och det är min uppgift att ”ge dem något i korgen”, som man brukade säga i frikyrkokretsar.

Eftersom han framträder i så skilda miljöer är det viktigt att kunna inspirera människor med olika bildningsgrad. Han tycker inte att det är svårt att förklara biblisk textkritik för breda grupper.
– Det handlar bara om att hitta rätt form. Om det finns problem och motsättningar i en text tycker människor att det är intressant att lösa dem.

Christer Åsberg planerade att bli lärare och läste historia och svenska i Uppsala. Han handplockades av professor Gunnar Tideström till huvudsekreterare för statliga bibelkommissionen från starten 1973 till utgivningen av Bibel 2000.
Trots att bara tio år gått sedan dess har Bibeln åldrats, även om språket har satt sig och församlingarna uppfattar den nya bibelöversättningen som den naturliga.
– Men det finns redan ålderssymptom i översättningen. Hade vi översatt den i dag hade vi använt ska i stället för skall, och gett i stället för givit, för att ta ett enkelt exempel.

Christer Åsberg är idrottsintresserad, har sprungit maraton, och spelade fotboll och bandy hemma i Norrköping. I dag är han kritisk till hur idrotten utvecklats.
– Jag upplever inte fotboll som ­idrott längre, utan som en del av underhållningsbranschen. Det är alldeles för mycket pengar inblandade; Sirius killar har löner som vida överstiger den jag hade som professor.
Parallellt med bibelöversättningsarbetet undervisade Christer Åsberg på 90-talet i retorik, något han saknar.
– Att möta den yngre generationen i undervisningssammanhang är stimulerande. Man lär sig mycket om sig själv, till exempel att inte låta sin erfarenhet styra för mycket. Vår generation har ju varit van att domdera, men i dag lever vi i ett helt annorlunda samhälle.

Han arbetar gärna mot korta deadlines.
– Jag är mest kreativ med kniven på strupen. Det är värdelöst att börja tre månader innan, då kommer man ändå att jobba i slutet, och då kan man lika gärna bra vänta tills man måste skriva, resonerar Christer Åsberg.
Han har just nu ett par–tre böcker på gång, bland annat redigeringen av Henriksonsällskapets årsbok. På ett bord i hallen ligger ett praktverk om dalmålningar: en del i förberedelsearbetet för 2011 års firande av det 60-årsjubilerande Himlaspelet i Leksand. Jubiléer, ja. Det har blivit många sådana för hans del på senare tid. Aposteln Paulus firar 2000 år, Gävleborgs körförbund fyller 100, Olrogkabarén 35-årsjubilerar – och makarna Åsberg firar 45 år som gifta.

Christer Åsberg kan mycket om allt möjligt, men har en svaghet som han skäms lite för: han är inte särskilt bra på naturvetenskap
– Under två års fysikskrivningar svarade jag bara rätt på en enda fråga: bröderna Montgolfiers ballonguppstigning, säger han och fnissar, men fortsätter sedan självrannsakande:
– Den som räknar sig som allmänbildad ska kunna förklara hur det kan komma ström ur två hål i väggen.

Fakta

NAMN: Christer Åsberg
AKTUELL: Fyller 70 år den 7 oktober.
YRKE: Författare, professor, bibelöversättare.
BOR: I Luthagen, i Uppsala.
FAMILJ: Hustrun Kerstin Hulter-Åsberg, barnen Johannes och Elisabet samt barnbarnet Vera.
BAKGRUND: Fil mag, litteraturvetenskap, teol dr honoris causa 1982, professors namn 2000.
ENGAGEMANG: Huvudsekreterare i Bibelkommissionen 2001–2007, arbetade i Svenska Bibelsällskapet 2001–2007, ordförande i OD:s vänner, med i Eklundshofs vänner, Alfvénsällskapet, Delblancsällskapet och Alf Henrikson-sällskapet. Tidigare ordförande i Karlfeldtsamfundet, president i Uppsala södra Rotaryklubb. Aktiv inom Rotary, Juvenalorden, SHT och MBS. Skrev dagsverser under signaturen Montanus för UNT 1987–1995, därpå i Dagens Nyheter.
INTRESSEN: Litteratur, musik. Skriver vers, diktar och tonsätter.
LÄSER JUST NU: Gustave Flauberts Madame Bovary och Fjodor Dostojevskis Brott och straff . ”Det är spännande att läsa om böcker. Jag tentade på båda två i 20-årsåldern och vet att jag medvetet hoppade över alla naturskildringar.”
OM SIG SJÄLV: Mångsidig och nyfiken på rätt mycket.
UPPSKATTAR HOS ANDRA: Hygglighet, öppenhet, social kompetens.
MOTTO: Lev som om var dag vore den första. ”Att varje dag vara nyfiken på vad som ska hända, det är min ambition.”
DOLD TALANG: Kan vika ihop sina nystrukna skjortor i snygga högar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om