Världen är hennes arbetsfält

Lena Wallensteen var med och startade den första kursen i u-landskunskap vid Uppsala universitet. Nu arbetar hon med internationalisering av högre utbildning och har tidvis bott i länder som Nya Zeeland och Australien.

Lena Birgitta Wallensteen.

Lena Birgitta Wallensteen.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2009-04-21 16:04
Hon gillar innovationer och entreprenörsanda, och säger själv att hon nog borde verkat inom näringslivet. Men i stället är det bland annat Uppsala universitet Lena Wallensteen ägnat sitt yrkesverksamma liv. Där har hon lämnat avtryck: den på sin tid unika långdistansutbildningen för utlandssvenskar, ämnet u-landskunskap och en del andra steg mot utbildningens internationalisering.
- Tack vare dåvarande rektor Torgny Segerstedt fick jag möjligheter att utveckla ett par saker vid universitetet, säger hon blygsamt medan vi slår oss ner i vardagsrummet i lägenheten i Luthagen där paret flyttade in för snart 40 år sedan.

Lena Wallensteen är född i Leksand, och pappa var då lokalredaktör på Dala-Demokraten.
- Pappa blev senare chefredaktör för en dagstidning och jag skulle naturligtvis bli journalist själv.
Samma planer hade hennes blivande make Peter. Paret träffades på ett möte med Utrikespolitiska föreningen 1964. Den kvällen, den 15 oktober spreds ett rykte att den sovjetiske ledaren Chrusjtjov avsatts, och diskussioner uppstod på gatorna.
- Vi bestämde oss för att intervjua folk om deras spontana reaktioner, minns Lena Wallensteen och kommer särskilt ihåg att Peter då beundrade henne för att hon hade "ett riktigt journalistblock" med sig.
- Efteråt kom vi på att vi ju hade samma väg hem. Sedan dess har vi hängt ihop.

Mer och mer insåg Lena Wallensteen att hennes talang var administratörens, inte forskarens. Hon var sedan med om att starta den första kursen i u-landskunskap med biståndsteknik, och var en tid kursföreståndare.
- De första deltagarna var en bra mix av äldre och yngre: internationellt intresserade studenter, personer från fredsbevarande styrkor, missionärer och missionärsbarn.

Hon började på 1970-talet, under Torgny Segerstedts tid, att arbeta med internationalisering av högre utbildning som ett sätt för svenska högskolor och universitet att förbereda studenterna för en internationell arbetsmarknad. nyckelord för verksamheten var"kvalitet, konkurrenskraft och solidaritet".
Hon har även jobbat med biståndsfrågor, bland annat inom biståndsmyndigeheten BITS och som chef för det som i dag är Sidas internationella kurser. Under en period var hon även ständig sekreterare i Sidas globalakademi.
Under senare år har hon och maken tidvis arbetat utomlands.
Lena Wallensten berättar om hur väl paret blivit mottagna vid "sina" universitet i Australien, USA och Nya Zeeland.
- Det är verkligen glädjande att se hur de bryr sig om gästernas välbefinnande. Man är rädd om sina internationella medarbetare, säger Lena Wallensteen, som därefter engagerat sig i hur svenska universitet tar emot utländska gästforskare.
- Det handlar inte bara om att få hit dem. Vi måste ta hand om dem också.

Under en period drev hon pilotprojektet Town & Gown, som riktar sig till internationella medarbetare inom Uppsalas företag och universitet. Det rörde sig om såväl arrangerade studiebesök som ett nyhetsbrev vilket varje vecka presenterade allt det man kunde göra i stan utan att kunna svenska.

Hon är för närvarande styrelseledamot i Uppsalakretsen av Svenska Turistföreningen.
- Både Peter och jag gillar utflykter. Oavsett var i världen vi är, så tycker vi alltid om att lära känna våra omgivningar.
Just nu upptas hennes tid av planering inför
Utlandssvenskarnas parlament som Föreningen för svenskar i världen arranggerar i Stockolm i augusti. Hon kommer själv att vara ordförande för arbetsgruppen Högre utbildning och forskning.
- Det faller sig naturligt att inte bara engagera sig för utländska forskares situation i Sverige utan att även försöka tillvarata utlandssvenska forskares intressen. Meritvärderingen av arbetet utomlands kan till exempel fortfarande vara ett problem när de återvänder hem.
Personligt
Aktuell: Fyller 65 år tisdag den 21 april.
Yrke: "Frilansbyråkrat", arbetar med utredningar och internationalisering av högre utbildning. Från 2001 bland annat i USA, Nya Zeeland och Australien.
Familj: Maken Peter, döttrarna Hanna och Karin, svärsönerna Niclas och David, barnbarnen Etta, Morris, Aron och Nina.
Bor: I Luthagen, i Uppsala.
Engagemang: Bland annat Uppsalakretsen av Svenska Turistföreningen och Föreningen för svenskar i världen.
Intressen: Kulturmöten.
Om sig själv: En "doer", påhittig, otålig.
Egenskaper jag uppskattar: Ärlighet, rättframhet, sisu i kombination med ödmjukhet.
Motto: Leverera i tid, och gärna med råge.
Läser: Nicholas Hulot: Les chemins de traverse.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om