Världens tröskel satte gränsen

Efter att ha gett ut nio böcker tillsammans med maken Mattias och deltagit i många långa expeditioner till avlägsna platser på jorden är Monika Klum i dag nybliven förlagsredaktör för parets bokförlag Tierra Grande Publishing.

Foto: Kattis Strömgren

Uppsala2009-02-05 15:04
Vi träffas i det inglasade kontorshotellet längst upp i Forumgallerian, där man kan blicka ner på kommersen nedanför. Monika Klum berättar hur stolt hon är över att få vara med och starta förlaget.
- Det var när vi gett ut den nionde boken som vi kom på idén att starta eget, ett förlag som bygger på närproducerade böcker som ­tillverkas på ett hållbart och bra sätt. Böckerna­ ska tillverkas inom en radie på 20 mil. De är gjorda av svenska träd, papperet är tillverkat­ i ett svenskt pappersbruk och böckerna ska tryckas på ett svenskt tryckeri.
Monika Klum är övertygad om att det finns ekonomi för projektet.
- Man behöver inte tjäna den sista kronan. Det är bättre att tänka mer långsiktigt; miljötänkandet i förlagsvärlden är inte så utvecklat, och det är här vi har funnit en nisch, säger hon apropå alla de svenska böcker som trycks i ­länder som Estland, Portugal och Italien.
- Det är viktigt för mig att det inte finns en diskrepans mellan vad jag tycker är gott och hur jag själv lever. Det gäller att få ihop de där båda världarna, att inte bli lat eller avtrubbad.

Förstlingsverket är en kombination av fotobok med bilder tagna av Mattias Klum, några texter och massor av plats för egna tankar. ­Monika Klum beskriver boken som "en inspirationsbok".
- I dag är det skrivna ordet utrotningshotat.
Monika Klum växte upp i stadsdelen Nyby i Uppsala, och sin barndom minns hon främst som en oändlig massa gymnastikträning. Hon var medlem i Uppsalaflickorna och bodde praktiskt taget i UTK-hallen.
Hon började läsa vid universitetet, religionsfilosofi och antropologi.
- Jag hade planer på att bli psykolog. jag tyckte det var yrke som skulle passa mig bra. När hon var 19 träffade hon Mattias Klum, och sedan dess har paret rest och arbetat tillsammans.
- Tio år gick i ett svisch. Vi reste till Nige­ria med WNF, jobbade i Brasilien, på Costa Rica, gjorde vår Borneoexpedition, reste till Indien och Tibet, sammanfattar hon.
Mellan resorna skapade de tillsammans:­ ­valde bilder, skrev texter och gav ut böcker.­ På frågan om hur det är att jobba­ så tätt, så länge och under ibland svåra förhållanden svarar hon:
- Vi har haft jättekul, jättesvårt, varit jätte­arga, jätteglada, jätteosams och jättelyckliga och jättekära - allt med jätte du kan tänka dig.

För bara något år sedan hade paret Klum medvind. Medierna rapporterade flitigt om miljökrisen och drunknande isbjörnar. I dag är det den globala finanskrisen som är i fokus för mediernas intresse. Monika Klum säger att det på kort sikt förstås är negativt att miljön fått stryka på foten.
- Så det gäller verkligen att vi som är engage­rade lyfter frågan. Jag tror ju förstås att bilindu­strin inte hade haft ett sådant tapp om man hade tagit fram miljöbilar i tid. Men om man är för länge vid köttgrytorna blir man lat. Att ­driva företag är en ständig förändringsprocess, reflekterar hon.
I dag har Monika Klum dragit ner på tempot jämfört med de första hektiska tio åren i fält.

Till Himalaya kom hon aldrig, och har nu tillräcklig distans till den besvikelsen för att kunna berätta varför.
Paret Klum hade arbetat­ i ett par år med sina planer inför Den stora expedi­tionen, och just fått det efterlängtade person­liga tillståndet från Dalai lama att komma till det stängda området. I samma veva blev ­Monika Klum gravid med parets förste son Ansgar.
- På BVC frågade jag barnmorskan om det var okej att resa utomlands. Och hon svarade glatt och hurtigt: "Javisst kan du det. Det enda stället du inte bör åka till är Himalaya".
Personligt
NAMN: Monika Klum
AKTUELL: Fyller 40 år. YRKE: Producent, fotograf (medlem i National Geographic ­Collection) och författare. FÖDD OCH UPPVUXEN: I stadsdelen Nyby i Uppsala.
BOR: I hus i Hammarskog utanför Uppsala. FAMILJ: Maken Mattias, sönerna Ansgar, 7,
Einar, 4, och Douglas, appenzeller sennen-hund.
BAKGRUND: Pluggat bland annat religionsfilosofi och antropologi.
MOTTO: "Vad är det för fel med att vara snäll"?
INTRESSEN: Att läsa och träna - allt från att springa och gå till att gömma och åka långfärdsskridskor. Älskar att laga mat och "lagar mat åt alla och envar efter smak och behov" trots att hon själv är vegetarian.
OM MIG SJÄLV: "Snäll, god och glad, har dåligt närminne och problem med tiden. Någonting i mitt liv stjäl en kvart då och då. Kan ibland vara äckligt kreativ, har förmågan att släppa måsten och krav."
LÄSER JUST NU: Barack Obamas Min far hade en dröm - "En biografi som alla borde läsa, han skriver fantastiskt bra."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om