Pär Pettersson började experimentera med sjöhästar för ett par år sedan. Han har mot alla odds lyckats föda upp många exemplar, för sjöhästar är extremt kräsna när det gäller vattenkvalitet och foder. De räknas till en av de mest svårodlade saltvattensfiskarna.
– Det är inte så många som håller på med sjöhästar i Sverige. De som säljs i akvarieaffärer är oftast importerade, säger Pär Pettersson och visar runt i sitt akvarierum.

Det står och puttrar lite varstans i vattenbehållare på hyllorna, det är sladdar och lampor överallt, i ett par akvarium odlar Pär Pettersson levande foder till sina sjöhästar. Lokalen för uppfödning har han installerat i garaget intill kedjehuset i Vattholma. Pär Pettersson är underhållsingenjör och visst teknikkunnande har varit förutsättningen för att lyckas.
– Man ska tycka att det är kul att experimentera med ljus, temperatur och foder. Och så ska man ha tålamod.

Vad driver dig att hålla på?
– Jag skulle nog jämföra det med att gå ut i trädgården och fixa. Man kopplar bort jobbet ett tag och gör något helt annat, säger Pär Pettersson.
Hans stolthet är ett sjöhästpar som fattat tycke för varandra och nu bor ihop i ett högt akvarium. Deras parningsritual är ett ämne för sig. Det börjar med att hanen simmar runt honan och försöker fånga hennes svans. Blir hon intresserad går de runt på botten med varandra, svans i svans. Sen guppar de upp och ned i vattnet och dansar runt.

Artikelbild

När det är dags för befruktning sprutar honan in sina ägg i hanen. Han har en påse på magen och efter 12 dagars ”graviditet”, kläcks äggen när han krystar ut dem i vattnet. Efter två veckor är det dags för nästa parning.
– När ynglen föds är de fullt utvecklade små minisjöhästar, knappt centimeterstora. Det är oerhört häftigt! säger Pär Pettersson.
Vi spanar in den senaste kullen, ett hundratal minimala sjöhästar simmar runt i en behållare. Pär Pettersson uppskattar att endast runt 10 procent klarar sig, resten dör kort efter kläckningen.

Men de som överlever vårdar han ömt med levande foder som efter ett tag byts ut till fryst foder. Pär Petterssons sjöhästar är av sorten Hippocampus Reidi. Vid 18 månaders ålder har de vuxit färdigt och redo att leva ett vuxenliv.