Många hundar har svårt att slappna av i röriga miljöer. En del kan till och med få problem med stressymtom. Men det går att förebygga, och man kan börja redan när hunden är väldigt ung.

Många vill leka med sin valp och kanske lära den lätta kommandon, men få tänker på att också lära den att ta det lugnt.
– Vi vill gärna få våra hundar att prestera, men vi glömmer lätt att lära dem bara vara, säger hundinstruktör Johanna Håkansson och menar att vi borde sitta ner mer med våra hundar och ”bara glo”.

– Att passivitetsträna är den absolut viktigaste träningen som finns för en valp, det är en förutsättning för att senare kunna ta med sig hunden överallt i vardagen.

För att hjälpa valpen att slappna av ska man sätta sig ner med den och lugnt massera den över bröstet eller i mungiporna. Det kan låta enkelt, men det gäller att ha tålamod. Vissa hundar vill inte alls vara stilla. Särskilt inte valpar. För att hjälpa hunden att behålla lugnet kan man hålla fast den om den försöker sticka iväg.

Man ska vara tyst, inte säga ”nej”, bara lugnt hålla i. När hunden slutar streta emot släpper man den, eller ger den lite godis.

I början kan det räcka med att den bara slappnar av för att den ska få gå. På så sätt lär den sig att det lönar sig att vara lugn. Sedan ökar man tiden då hunden ska vara stilla innan den får ett ”varsågod”.
– Det är jätteviktigt att man börjar i en lugn miljö, gärna hemma, så att valpen verkligen får en chans att lyckas bli lugn. Därefter kan man långsamt stegra störningarna, exempelvis genom att göra övningen utomhus. Till slut kan hunden lära sig att slappna av i riktigt stökiga miljöer.

Det går att träna precis överallt och när som helst. Men det är inget man bara kastar sig in i.
– Man måste själv vara lugn och fokuserad för att träningen ska fungera. Den sinnesstämning man själv har överförs lätt till hunden, säger Johanna Håkansson.

Alla hundar går att passivitetsträna, men de kan ha olika förutsättningar. För en hund som gillar att arbeta och är väldigt aktiv, är det en enorm utmaning.
    – Man kan faktiskt säga att passivitetsträning också är en aktivering, eftersom det kräver väldigt mycket av vissa hundar att vara stilla.