1177 via telefon fungerar inte för hörselskadade

Personer med nedsatt hörsel behöver kunna få sjukvårdsrådgivning på andra sätt än via telefon, skriver Lena Thorén, Rose-Marie Westerholm och Anita Wallin.

Att som hörselskadad bara vara hänvisad till telefonen när man är sjuk och inte kan be någon annan om hjälp är en patientsäkerhetsrisk, skriver Lena Thorén, Rose-Marie Westerholm och Anita Wallin.

Att som hörselskadad bara vara hänvisad till telefonen när man är sjuk och inte kan be någon annan om hjälp är en patientsäkerhetsrisk, skriver Lena Thorén, Rose-Marie Westerholm och Anita Wallin.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2020-05-27 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Dagens Eko kunde vi nyligen höra Birgitta Tell berätta om hur hon som hörselskadad hade stora svårigheter att samtala med sjukvårdsrådgivningen. Hon fick sätta telefonen på högsta volym och gissa sig fram till vad sjuksköterskan på 1177 sa till henne. 
Att som hörselskadad bara vara hänvisad till telefonen när man är sjuk och inte kan be någon annan om hjälp är en patientsäkerhetsrisk. Dels kan man missuppfatta rådgivningen och man kanske också avstår från att söka vård. 
Många regioner har ett chattsystem, men det används inte. Ansvariga på 1177 Vårdguiden säger att arbetet med att ta fram ett digitalt stöd för 1177 pågår med det kan ta upp till ett år innan en nationell lösning kan införas. 
Region Uppsalas projekt för chatt via 1177 stängdes ner för att utvärderas, men har öppnats upp tillfälligt för corona-ärenden, dock bara på vardagar. Blir man sjuk på övrig tid är många hörselskadade utestängda från sjukvårdsrådgivning. Endast de som har tillgång till dator/mobil med bankid kan logga in på 1177. De övriga, varav många äldre, skulle behöva ett annat system, t ex sms. Det finns idag möjlighet att kontakta 112 via sms, om man anmäler sig till SOS Alarm. Motsvarande borde kunna finnas för 1177. 
Anita Wallin, ordförande i Vuxendövas förening i Uppsala län, anser att det är viktigare att kunna nå vården än att skydda sin integritet, speciellt i en kritisk situation. Här är ett exempel på problem som kan uppstå: 
Anita försökte nå vården för att avboka ett besök efter att ha skrivit på Mina Vårdkontakter men inte fått något svar.  Med mobiltelefonen och de bästa hjälpmedlen inkopplade hörde hon ändå inte vilken siffra som skulle knappas in för att komma vidare till rätt instans. Hon tog då hjälp av texttelefoni vilket resulterade i att hon senare blev uppringd av vårdcentralen, men hade då inte hjälpmedlen inkopplade.  Telefonisten hade talat in till 1177 att Anita önskade svar med sms.
Det här är problemet är inte ovanligt. Man meddelar att man behöver information via sms men blir ändå uppringd. Det kan gälla så enkla saker som en om/avbokad tid, vilket inte borde vara några problem att hantera för vården. 
Hörselskadades distrikt i Uppsala län har till Vårdstyrelsen framfört önskemålet att öppna upp 1177-chatten dygnet runt under tiden den utvärderas. Vi kommer även försöka påverka möjligheten att kommunicera med vården via sms eller något motsvarande system som är tillgänglig för alla hörselskadade.