Ät insekter och rädda miljön!

Proteinrikt. En man äter nystekta syrsor. Stekta syrsor innehåller massvis med protein.

Proteinrikt. En man äter nystekta syrsor. Stekta syrsor innehåller massvis med protein.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Insändare2018-03-25 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Köttproduktionen står för cirka 15 procent av utsläppen av växthusgaser. Om vi börjar äta insekter så kan vi minska växthusgaserna och rädda miljön!

Det finns många positiva sidor med att äta insekter. För det första behöver en kossa hela 10 kilo foder för att producera ett kilo kött, jämfört med syrsor som bara behöver 1,7 kilo foder för ett kilo. Det är alltså mycket mer miljövänligt.

För det andra så innehåller många insekter nyttiga vitaminer och mineraler och de är väldigt proteinrika. De är alltså väldigt nyttiga. Många tycker att de små djuren ser jätteäckliga ut och att det är vidrigt att äta dem med huvud och allt. Jag tror att de inbillar sig. Vi äter redan muskler från kor, får och grisar. Det är inte konstigare att äta insekter.

För det tredje skulle vi kunna utnyttja mycket av det som vi inte vill ha. Många insekter gillar att äta sopavfall, alltså kan de äta upp våra rester. Vi skulle också kunna odla insekter med hjälp av spillvärmen från datorcentrum.

Så börja ät insekter och bli en miljöhjälte!

Läs mer om