Att driva Akademiska sjukhuset blir nu en omöjlighet

Det ökade sparkravet på Akademiska sjukhuset kommer att göra det omöjligt att driva sjukhuset skriver insändarskribenten, som föreslår en rad förändringar för att sjukhuset ska bli en bättre plats för patienter och personal.

Nu har Region Uppsala gjort sitt, skriver insändarskribenten om sparkraven på Akademiska sjukhuset.

Nu har Region Uppsala gjort sitt, skriver insändarskribenten om sparkraven på Akademiska sjukhuset.

Foto: Adam Wrafter

Insändare2025-03-20 14:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sparkravet på Akademiska sjukhuset för 2025 ökar nu från 420 miljoner till hela 700 miljoner kronor. Stora personalminskningar ska göras och man hoppas att det blir en hel del så kallade naturliga avgångar.

En enkel fråga är ju på vilket sätt en så stor personalminskning förbättrar vården, minskar köerna och får en nöjdare personal? Landstingen hette det tidigare och numer Regionen, det spelar ingen roll vilket namn de har men i fallet Region Uppsala har de gjort sitt och bör avvecklas så snart det är möjligt. Det kommer förstås att ta flera år men ”skyddet” för ett av landets största och viktigaste sjukhus liksom givetvis tryggheten för invånare i hela Uppland måste stärkas och inte försämras genom gigantiska personalminskningar.

Staten måste här ta sitt ansvar och åter ta över det ekonomiska ansvaret för detta stora sjukhus. Lägg ned Regionen och dess styrelse, medverka till att Akademiska sjukhusets ansvar åter blir statens, stoppa dessa gigantiska personalminskningar, lägg ut övrig regional verksamhet på respektive kommuner efter skatteväxling förstås.

Det pågår krig runt omkring vårt land på flera ställen och det finns en uppenbarligen risk för att just Akademiska sjukhuset kan få hur mycket att göra som helst med krigsoffer av olika slag. Men Region Uppsala bryr sig inte och minskar den ofta rätt stressade personalen i stället för att på vissa enheter öka antalet anställda.

Med dagens skatteunderlag inom Region Uppsala går det inte att sköta det viktiga sjukhuset på rätt sätt och det är på något sätt ”mission impossible” det vill säga ett omöjligt uppdrag.