När man blir sjuk eller skadas kommer man idag till en vård som har hög kompetens. Det är otroligt vad man kan göra på våra sjukhus som baserar sig forskning och beprövad erfarenhet.
Hur man blir omhändertagen beror däremot mycket på vem man träffar. Har personalen ett bra bemötande? Har personalen en bra etisk inre kompass? Kan personalen lyssna på patienten och respektera vad patienten vill? Det är viktigt att få med sig detta i utbildningen inom vården oavsett på vilken nivå.
Efter vården på sjukhus blir man då utslussad till hemmet eller kommunens korttidsboende för rehabilitering. Eftersom de flesta som drabbas av sjukdom eller olycka är äldre så får man även en inblick i ens kommande äldreomsorg.
När jag behövde vården fick jag vänta allt emellan 10 till 90 minuter innan någon svarade på mitt larm. Att vänta 90 min är inte värdigt. Nattetid fick jag aldrig hjälp till toaletten utan det var blöja som gällde. Att ute i dagrummet få svar på sin begäran att få komma till toalett bli bemött av personal som sitter och dricker kaffe med orden ”du får vänta” eller ännu värre ”du kan kissa i blöjan” är knappast förenligt med ”god och säker vård”!
Vad behöver göras? Anställ utbildad personal som har en bra inre etisk kompass. För detta måste man genomföra strukturerade intervjuer vid anställning. Svenska språket skall behärskas, både för att tala, lyssna, förstå och dokumentera. Idag blir personal automatiskt tillsvidare-anställd enligt Lagen om anställningsskydd efter viss tid som timanställd. Detta förhållande måste bevakas av HR och chefer för att se till så att personalen lämpar sig för arbetet.
För att få bra, kompetent personal måste högre lön vara en faktor som skall vara kopplad till kända lönekriterier. Löpande utvärdering av personalen skall ske i ett 360 graders perspektiv, det vill säga att patienter, kollegor och chefer och den anställde själv gör en värdering av sina arbetsinsatser, vilket skall utgöra underlag för löneutveckling.
Se till att lokaler är fräscha, arbetsmiljösäkra och luktar gott.
Maten är också viktig både för läkning, rehabilitering och inte minst den sociala samvaron. Här finns en del att önska, som till exempel: att få varma kokta grönsaker i stället för kalla direkt ur fryspåsen, mer fiberrikt bröd, bättre kvalitet på proteinet, alltför ofta korv av tveksam kvalitet.
Kommunens kärnverksamheter är skola, vård och omsorg, samt väg och vatten! Lägg pengarna på kärnverksamheterna!