Bestäm inriktning på UKK innan vd rekryteras

Politikerna behöver bestämma vilken inriktning UKK ska ha, skriver Peter Induss.

Politikerna behöver bestämma vilken inriktning UKK ska ha, skriver Peter Induss.

Foto: Madeleine Andersson/Arkiv

Insändare2019-11-07 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den politiska styrningen av UKK har aldrig fungerat tillfredsställande. Konflikten som alltjämt pågått kring verksamhetens inriktning har inte varit bra, den har hämmat utvecklingen, ständiga omställningar har blivit kostsamma och som tidigare medarbetare upplevde jag detta som väldigt uttröttande. Nu, inför stundande rekrytering av en ny vd är det ett utmärkt tillfälle att bestämma sig. Ska det vara lika delar konsert och kongress med en vd som inte samtidigt är konstnärlig ledare? Eller ska det vara ett konserthus med en stark konstnärlig ledare där all annan verksamhet är underordnad musiken? Eller ska verksamheten drivas på affärsmässiga grunder? Eller ska det bli ett allmänt kulturhus? 

Om det beslutas att det ska vara lika delar konsert och kongress så kan vd inte vara konstnärlig ledare för då säger politiken en sak men gör en annan. Konsert kommer då få en framskjuten roll eftersom vd har sin kompetens och passion här, internt innebär det också att konsertproducenterna blir direkt underställda vd. I sammanhanget brukar kostnaden lyftas fram som en utmaning, vi kan ju inte både ha en vd och en separat konstnärlig ledare för det blir för dyrt. En kreativ lösning då kan vara att ta fram en annan profilering av vd och därmed spara in denna tjänst, exempel på detta skulle kunna vara en vd med antingen marknads-, ekonomi- eller HR-profil. 
 

Om det beslutas att det ska vara ett konserthus med kongress så kommer politikerna göra ett tungt konstnärligt val, nämligen den att utse vd tillika konstnärlig ledare. Om politikerna vill ändra den konstnärliga inriktningen så får det inte bli för dyrt, i båda fallen med tidigare vd:ar så blev notan hög för kommunens skattebetalare. Varför inte göra liknande lösning som finns på Uppsala stadsteater det vill säga att vd sitter under en mandatperiod? På så sätt kan ju styrelsen antingen bestämma sig för att avsluta eller förlänga vd:s förordnande och därmed borde det vara slut med dyra avgångsvederlag. 

Att huset ska drivas på affärsmässiga grunder är ett oseriöst förslag, det kommer inte bidra till att Uppsala blir en attraktiv stad, varken för oss som bor här eller för de som besöker oss. 

Att huset nu delvis har omformats till ett allmänt kulturhus är inte heller rätt, förutom musiken och dansen så är den övriga kulturen redan tillgodosett på övriga enheter och bolag och kommunen börjar därmed konkurrera ut sig själv.

Min uppmaning till den politiska styret av Uppsala konsert och kongress, besluta er först för vad Uppsala konsert och kongress ska vara och efter det rekryterar ni en vd, gör inte tvärtom. Det blir tryggare för verksamheten, för dess ekonomi och framförallt för dess personal.

Karta: Uppsala Konsert & Kongress