Angående behovet av en stadsdelspark i den norra delen av Uppsala
Undertecknad har studerat broschyren ”Guide till 42 parker” och funnit att följande parker finns i vår kraftigt förtätade stadsdel:
Rosénparken (28)
Stabbylyckan (33)
Rektorsgården (30)
Börjeparken/Finn Malmgrensplan (6)
Stiernhjelmsplan (36)
Kapellgårdsparken (17)
Tegnérparken (18)
Vasaparken (41)
(Jag tillägger Klockarparken, som inte finns med i broschyren,
en kvarterspark för vila, lek och bollspel.)
Jag har besökt ovanstående parker och konstaterat att de antingen är mycket små och främst till för dem som bor i grannskapet eller råkar passera (nummer 28, 33, 30, 36 och 6) eller utformade som lekpark med rekreationssyfte (18 och 41).
På min fråga ”när kan man kalla en park en park?” svarade Michael Eriksson, avd chef på Stadsbyggnadsförvaltningen: ”En park ska ha olika sorters träd”. Enligt den definitionen har Uppsala en (1) riktig park: Stadsträdgården (nummer 34 i broschyren). I jämförelse med mindre städer såsom Kalmar (40 000 invånare i tätort), Enköping (23 000 invånare i tätord) och Lund (91 000 invånare i tätort) ligger Uppsala (157 000 invånare i tätort) illa till när det gäller parker.
Det tar tid för en park, med olika sorters träd, att växa upp, minst 40 år. Vi har en park, som kan bli en vacker och nyttig stadsdelspark, en park vi ännu inte äger, som kommunen har sjabblat bort, som är dåligt underhållen av NCC (sedan Bonava) men som har olika sorters vackra uppvuxna träd: Seminarieträdgården.
Mycket lätt kan nya träd planteras i stället för de som sågats ned det finns en förteckning på alla växter och träd som planterades där i början av 1900-talet.
Vi borde vara stolta över Seminariet med dess ursprungliga yta och plan och spara alltsammans som en påminnelse om hur ett hundraårigt bildningsideal ”Bildning åt alla” påskyndade Sveriges utveckling från ett fattigt land till ett rikt land med välutbildade invånare.
Jag hoppas att våra förtroendevalda i Plan- och byggnadsnämnden inser att Uppsala behöver en stadsdelspark på minst fyra hektar i norra delen av staden och att hela Seminariet med park, trädgård, lek- och idrottsplan är en klenod som ska räddas, brukas och vårdas och exakt vad alla Uppsalabor behöver.