Billigast möjliga äldreomsorg utan kvalitetskrav?

Boende, personal och anhöriga förtjänar bättre förhållanden än de som idag erbjuds inom äldreomsorgen i Östhammar, skriver medlemmar i den lokala anhörigföreningen.

Östhammars kommun organiserade om äldreomsorgen, men i utvärderingen finns inget att läsa om kvaliteten på omsorgen, skriver representanter för Anhörigföreningen.

Östhammars kommun organiserade om äldreomsorgen, men i utvärderingen finns inget att läsa om kvaliteten på omsorgen, skriver representanter för Anhörigföreningen.

Foto: Nicklas Kihlberg

Insändare2024-09-13 07:57
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En undersköterska inom äldreomsorgen skriver i en insändare i UNT den 28 augusti ”Äldreomsorgen handlar mest om förvaring”.


Vi som har eller har haft närstående inom äldreomsorgen känner igen oss. I vår roll som anhöriga är det känsligt att komma med kritik eftersom vi inte vill att den ska riktas mot vårdpersonalen. Det är därför befriande att läsa kritik som kommer från en person i vården. Personalen arbetar utifrån de förutsättningar som finns. Det kan innebära att två personer ska sköta om 9–10 svårt sjuka äldre. Blöjbyten kräver ofta att man är två och flera av de boende ska matas. Matningen måste ske långsamt och vaksamt så att maten inte hamnar fel och leder till lunginflammation med riks för dödlig utgång.
På en del boenden har man dragit ner på städpersonal till var tredje vecka. Övrig tid ska vårdpersonalen "underhållsstäda", vilket stjäl tid från vården. 
Socialstyrelsen publicerade i februari 2024 ”Underlag för en utvecklad nationell demensstrategi”. Den innehåller inga rekommendationer om personaltäthet. Däremot förespråkas ett ”personcentrerat och funktionsbevarande arbetssätt”.
Kommunerna förväntas bemanna sina vårdenheter så att ett sådant arbetssätt blir möjligt.
Äldrecentrum i Stockholm presenterade 2023 ”Vinjettstudie: bemanning av en fiktiv demensenhet” (Sundberg, Strehlenert, Meinow). I sin sammanfattning skriver de att minst tre omvårdnadspersonal krävs för att inte behöva lämna boende utan uppsikt i gemensamma utrymmen. Minst fyra omvårdnadspersonal krävs för att kunna tillämpa ett rehabiliterande arbetssätt, det vill säga det arbetssätt som Socialstyrelsen rekommenderar. 
Om sjuksköterska och rehabliteringspersonal deltar i direkt omvårdnad kan bemanningen minskas.
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) redovisade 2023 resultatet av en nationell tillsyn av vård och behandling vid särskilda boenden för äldre. IVO konstaterade många allvarliga brister.
I Östhammars kommun genomfördes 2021 en omorganisation av äldreomsorgen. Planeringen skedde utan medverkan av personal och anhöriga. Facket deltog i planeringsgruppen men uppmanades att inte diskutera arbetet med personalen.
Resultatet av omställningen redovisades i en slutrapport våren 2024. Där redovisas ekonomiskt utfall noggrant, men man letar förgäves efter uppgifter om hur kvaliteten i äldreomsorgen påverkats. Ordet Trygg är helt bortglömt.
Boende, personal och anhöriga förtjänar bättre förhållanden än de som idag erbjuds inom äldreomsorgen i Östhammar.