Bygg inte ut i Sjöhagen

Detaljplanen för Sjöhagen försämrar för demånga äldra som bor i området. skriver Asko Laakso.  Omvårdnadsboendet Lillsjögården syns längst upp till vänster i bilden.

Detaljplanen för Sjöhagen försämrar för demånga äldra som bor i området. skriver Asko Laakso. Omvårdnadsboendet Lillsjögården syns längst upp till vänster i bilden.

Foto: Läsarbild

Insändare2020-08-21 05:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

PRO Almunge är bekymrade vad gäller de äldre som bor i Sjöhagen om den byggs ut enligt presenterad detaljplan. Andelen äldre är förhållandevis stor i det bostadsområdet inberäknat omvårdnadsboendet Lillsjögården, servicehuset för äldre.

Möjligheterna till fysisk motion utomhus är att promenera på den smala vägslingan Lillsjövägen i bostadsområdet. Det är hälsobefrämjande. Många av de äldre har nedsatt funktion vad gäller syn, hörsel, gång, balans, rörelseförmåga samt förmåga att uppfatta och förstå den trafik som finns på vägen. Flera har hjälpmedel så som rullatorer och rullstolar. Antingen går de själva eller så är personal eller närstående med. Oskyddade trafikanter och fordon samsas på samma vägbana.

 Vägen saknar trottoar och fordonen kommer mycket nära inpå den oskyddade individen, även om de kör sakta och försiktigt. Sikten runt vägslingan är starkt begränsad på grund av uppväxta trädgårdar, kurvor och utfarter från fastigheter. Hastighetsbegränsning 30 km/h, som Lillsjövägen har sänkt till rekommenderat max 20 km/h. En annan farlig korsning på Lillsjövägen är in-och utfarten till väg 282 där gång- och cykelbanan som leder till andra bostadsområden utanför Sjöhagen finns. Planerade fler boenden i området ökar trafiken in och ut och påverkar även de äldre som önskar ta en längre promenad utanför Sjöhagen. Det bör vara ett observandum för Uppsala kommun.

Uppsala kommun ingår i nätverk med världshälsoorganisationens (WHO) för äldrevänliga städer, där även landsbygden inräknas. Uppsala kommun ingår också i ett nordiskt samarbete för åldersvänliga samhällen. Samarbete också med Folkhälsomyndigheten vad gäller de äldre. Den äldrevänliga kommunen Uppsala har en utarbetad handlingsplan som bl.a. rör en meningsfull utevistelse på ett tryggt och säkert sätt. 

Tillgängligheten till exempelvis vistelse ute i naturen med promenader efter varje individs egen förmåga är hälsobefrämjande och bör säkerställas.