Byggande, lokal opinion och demokrati

I ett demokratiperspektiv bör synpunkter från medborgarna välkomnas i planprocessen, skriver Ulf Lundström och Niklas Rommel.

Solskugga, mindre dagsljus och omfattande insyn blir konsekvenserna av kommunens förslag i Ekeby, skriver Ulf Lundström och Niklas Rommel.

Solskugga, mindre dagsljus och omfattande insyn blir konsekvenserna av kommunens förslag i Ekeby, skriver Ulf Lundström och Niklas Rommel.

Foto: Illustration: Genova/DinellJohansson

Insändare2021-09-19 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med begrepp som "Not in my backyard" och "rättshaverister" görs försök från olika håll att misskreditera det engagemang som idag finns kring t ex förtätning av Eriksberg, byggnationer i Seminarieparken och i Ekeby. Det är främst de närboende som är engagerade i den lokala stadsplaneringen. Vilka skulle annars vara det? Det är också bara närboende som har rätt att överklaga detaljplanebeslut.

”Genom att släppa in medborgarna i ett tidigt skede, innan den formella planprocessen börjar, kan kommunen fånga viktiga frågeställningar och öka kvaliteten i planeringen" (Boverket PBL Kunskapsbanken). Denna rekommendation följer inte Uppsala kommun. Samråd genomförs sent i planeringsprocessen när viktiga beslut redan är fattade. Det lokala engagemanget förringas därmed.

I planprocessen har plan- och byggnadsnämnden betraktat det ideella engagemanget i Ekeby som ”utmanande, komplext och tidskrävande”. Vi anser att i ett demokratiperspektiv bör synpunkter från medborgarna välkomnas, särskilt i tider då även ledande politiker befarar att demokratin är hotad. Så är nu inte fallet. Lokala opinioner verkar istället störa planeringen och behandlas styvmoderligt.

Boverket och Folkhälsomyndigheten beskriver att människors hälsa ska vara centrala i de bedömningar som görs vid planering och byggande av bostäder. Krav på sol och dagsljus som bidrar till hälsa och välbefinnande begränsar därför hur tätt och högt man kan bygga. Solskugga, mindre dagsljus och omfattande insyn blir konsekvenserna av kommunens förslag i Ekeby.

En god arkitektur tar hänsyn till och förstärker platsen, dess historia och framtida utveckling. Det går därför inte att avgränsa planeringen bara till den aktuella tomten. Sunt förnuft säger att man inte bygger femvåningshus 10 meter från befintligt hyreshus eller fyra- och femvåningshus 12-20 meter från tvåvånings radhus. Det är en intervention som försämrar människors livs- och boendemiljö. 

Vi är inte emot nybyggnation. Ekeby har förtätats fortlöpande med åtta nya kvarter, nu senast 2020 med 350 studentlägenheter på våra kolonilotter. Vi eftersträvar enbart att nybyggnation ska ske i samklang med nuvarande bebyggelse, som domineras av låghus. 

Genom det lokala engagemanget i Ekeby har ett tidigare helt opassande förslag med fem höghus mitt i ett låghusområde stoppats, vilket nog de allra flesta nu är tacksamma för. Tyvärr är det nya planförslaget, som i dagarna går ut för samråd, inte så mycket bättre. Vårt engagemang lär därför fortsätta.