Bygge i Hammarparken hotar fridlysta arter

Om den planerade barriären i Hammarparken byggs blir det en katastrof för groddjuren, skriver Per Ahlberg

Kommunens plan för hantering av groddjuren i Eriksberg bygger på felaktiga antaganden, skriver Per Ahlberg.

Kommunens plan för hantering av groddjuren i Eriksberg bygger på felaktiga antaganden, skriver Per Ahlberg.

Foto: Terje Pedersen/TT

Insändare2021-08-29 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sensommaren har kommit till villaområdet Gamla Eriksberg och vansinnet i kommunens planer för skövlingen av Hammarparken framstår allt tydligare. För nu är paddorna tillbaka! De vuxna individer som vandrade ned till Ekebydalen under våren har återvänt, tillsammans med mängder av årsungar i tvåcentimetersklassen som nu hoppar runt i våra trädgårdar och på våra gator under fuktiga kvällar.

Dammarna i Ekebydalen är av stor betydelse för groddjur. Padda, vanlig groda, åkergroda och mindre vattensalamander vandrar dit för att para sig och lägga ägg. Grodornas och paddornas kväkande hörs på långt håll under vårnätterna. Alla dessa groddjur är fridlysta och lagskyddade. Åkergrodan har utpekats som särskilt skyddsvärd av EU och stod i centrum när EU-domstolen den 4 mars underkände Sveriges tillämpning av artskyddsdirektivet och stoppade avverkningen av Yxsjöskogen nära Göteborg. Paddorna är dock mest iögonenfallande: varje vår vandrar ett mycket stort antal, sannolikt fler än tusen individer, från Gamla Eriksberg och Hammarparken ned till dammarna. 

Så vad händer om Hammarparken bebyggs? Kommunens plan för hanteringen av groddjuren bygger på antagandet att de bara lämnar dalen för att övervintra. Vandringen skall stoppas med hjälp av en barriär längs Eriksbergsvägen och de gamla övervintringslokalerna skall ersätts med så kallade ’grodhotell’ nere i dalen. Djuren skall alltså stanna i dalen året runt. Men antagandet är felaktigt: Gamla Eriksberg och Hammarparken är också de områden där de övervintrande groddjuren lever och söker föda under en stor del av året. Detta är lätt att observera i Gamla Eriksberg där vi så att säga bor granne med groddjuren och möter dem i stort sett varje dag. Hammarparken är alltså en oersättlig del av groddjurens livsmiljö.

Om den planerade barriären byggs blir det en katastrof för groddjuren. De stackars djuren förstår ju inte att de skall sluta vandra, utan kommer att försöka och försöka tills de dör. Om man på något sätt lyckas stänga in dem i dalen blir resultatet att en mängd groddjur skall trängas året runt på en alldeles för liten yta som inte räcker för att livnära dem. Resultatet kommer att bli svält och populationskrasch. En rimlig gissning är att populationen under loppet av några år kan minska med upp till en tredjedel.

Den vägledande EU-domen om Yxsjöskogen visar med all önskvärd tydlighet att sådana här tilltag mot fridlysta arter är förbjudna. Kommunens planer för Hammarparken är olagliga och måste stoppas.