Därför kostar tillsynen av avloppen

Avgiften för tillsynen av enskilda avlopp ska täcka kostnaderna, inte ge vinst,  skriver Tomas Bendiksen och Ulf Andersson. Bilden är tagen på en annan ort.

Avgiften för tillsynen av enskilda avlopp ska täcka kostnaderna, inte ge vinst, skriver Tomas Bendiksen och Ulf Andersson. Bilden är tagen på en annan ort.

Foto: Björn Lindgren/TT

Insändare2019-08-28 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändare av Bo och Margareta Albinsson 12/8

Syftet med miljöbalken är att underlätta en hållbar utveckling som innebär att vi kan garantera nuvarande och kommande generationer en god och hälsosam miljö. Detta syfte ska säkerställas genom tillsynen, som innebär att kommunen kontrollerar att reglerna om miljö och hälsa följs, men också genom rådgivning som skapar förutsättningar för att balkens syfte uppfylls.

Näring från enskilda avlopp göder vattendrag, sjöar och hav vilket orsakar algblomning och minskad fiskreproduktion. Även grundvattnet kan påverkas negativt då bakterier kan spridas via utsläpp av avloppsvatten. För att följa de nationella miljömål som Riksdagen fastslagit kontrolleras därför enskilda avloppsanläggningar.

I miljöbalken finns även särskilda regler om hur kommunens tillsyn ska gå till. Det finns också regler kring finansieringen av tillsynsarbetet.

Avgifterna ska täcka myndighetens kostnader enligt självkostnadsprincipen, vilket enkelt uttryckt innebär att kommunernas tillsynsverksamhet inte får gå med vinst. Det är i kommunfullmäktige som våra lokala politiker fattar beslut om dessa miljötaxor. Hur stor del av tillsynskostnaderna som är avgiftsfinansierad varierar från kommun till kommun. En del av tillsynsarbetet betalas med skattepengar.

Inför ett tillsynsbesök måste inspektören förbereda sig så att han eller hon känner till ärendet/verksamheten och är väl insatt i eventuell historik från tidigare besök. Efter besöket skriver inspektören en rapport som måste vara väl underbyggd. Det är också viktigt att våra inspektörer håller sig uppdaterade inom nya regler som beslutas lokalt, nationellt eller inom EU. De kan också behöva känna till ny teknik inom de olika branscherna. Ju mer våra inspektörer kan, desto bättre kan de informera inför, under och efter ett besök.

Lika viktigt som det är att våra inspektörer är förberedda är det förstås att våra medborgare, företag, föreningar och fastighetsägare är införstådda i tillsynsprocessen och har förståelse och kunskap kring varför den finns, hur den går till och att den kostar pengar som inte betalas uteslutande över skattsedeln.

Insändaren i UNT den 12/8 visar att vi har mer att göra när det gäller att informera om vårt uppdrag. För oss betyder det att vi tar till oss att vi behöver bli bättre på att berätta om vår verksamhet i allmänhet och ännu tydligare i samband med tillsynstillfällena.

Läs mer om