Det mesta av tallskogen i Hammarparken försvinner

Nya detaljplanen förstör naturvärden i Eriksberg, skriver Anders Lindvall

Hammarparken är en del i grönkilen som  binder ihop centrala staden med Hågadalen, skriver Anders Lindvall.

Hammarparken är en del i grönkilen som binder ihop centrala staden med Hågadalen, skriver Anders Lindvall.

Foto: Lise Åserud/TT

Insändare2021-06-05 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fram till 11 juni får vi yttra oss över detaljplanen för Hammarparken i Eriksberg. Planen innebär att det mesta av den vackra tallskogen försvinner. Istället kommer hus i 5 till 6 våningar att uppföras. Hela skogsbrynet mot Ekebydalen utplånas. Eriksbergsvägen flyttas in i dalen närmare kolonilotterna. Stadsbilden ändras. Fågelsången tystnar och ersätts av slammer från höghus och parkeringsgarage. 

Vi är många som inte vill se den fantastiska Hammarparken försvinna. Denna närnatur behövs för avstressande promenader, lek, friluftsliv, skydd vid värmeböljor, blåst och regnväder, biologisk mångfald mm. Försvinner skogen blir Ekebydalen som en höghusgård. 

Hammarparken är en del i grönkilen som via Rödbergsparken och Arosparken binder ihop centrala staden med Hågadalen. Den är en viktig del i Uppsalas nätverk av asp och tall. Den lilla trädremsa som sparas mellan gammal och ny bebyggelse räcker inte till.

Många djur och växter blir hemlösa om merparten av Hammarparkens gammelskog destrueras. Blåsippsmattorna tänker man flytta på trots fridlysning. Grodor som bor där på vintern ska med barriärer hindras att återvända till sina vintervisten enligt förslag från kommunen. De erbjuds nya sk hotell i Ekebydalen, en miljö som grodorna själva valt bort. Alla groddjur är fridlysta och får inte skadas. Detta gäller även deras viloplatser. Till cinnoberbaggarna utlovas vedhögar som ska fyllas på vart tredje år. Man tror det ska räcka som livsmiljö för denna rara art som Uppsala har ett särskilt ansvar för. 

Hälsan hos de boende i Eriksberg och hos dem som vistas i Ekebydalen blir utmanad. Människorna förväntas stå ut med att bo och vistas vid en byggarbetsplats under minst 5 år. Men först ska de bevittna hur närnaturen dödas. Det handlar om en sorgereaktion. Bara tanken kan upplevas som tortyr. Snart skall ytterligare byggen påbörjas vid Västertorg och skolområdet.

Att de folkvalda inte lyssnar är nedbrytande. Förtroendet för demokratin har sjunkit. Kommunledningen krigar mot naturen och mot sina invånare. De låtsas inte förstå de regelverk som skall följas. Att bygga bort närnaturen är inte bra för någon. Det är en kommunal uppgift att finna lämpligare platser för nya bostäder.

Förslaget som nu granskas har inte påverkats nämnvärt av de många kritiska synpunkter som kom fram i samrådet. Kommunen utger sig för att ha lyssnat till oss. Kanske har de lyssnat - men inte brytt sig. 

Kommunen skriver att den nya detaljplanen värnar Eriksbergs naturvärden. Det är självfallet inte så.