E4-skyltarna bryter mot lagen

Reklamvagnarna längs E4 bryter mot lagen, skriver Thorulf Arwidson. Knivsta kommun svarar.

Reklamvagnarna längs E4 bryter mot lagen, skriver Thorulf Arwidson. Knivsta kommun svarar.

Foto: Felicia Andreasson

Insändare2018-11-19 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I över sju års tid har jag upprepade gånger informerat byggnadsnämnderna i Tierps, Uppsala och Knivsta kommuner om vilka regler som gäller för uppställning av annat än högst tillfälliga reklamskyltar och reklamvagnar på icke detaljplanelagt område utanför själva vägområdena (som Trafikverket ansvarar för).

Det är entydigt så att för sådana reklamanordningar, med eller utan hjul, alltid krävs tillstånd av länsstyrelsen enligt 1988 års lag om gaturenhållning och skyltning. Rör det sig om skyltar närmare än 50 m från vägområdet krävs det även tillstånd enligt väglagen.

I det fall som en container, eller liknande, kan klassas som byggnad krävs i stället bygglov, vilka kan beviljas av kommunen enligt plan- och bygglagen (PBL). Det är en ren missuppfattning att reklamvagnar ska anses som ”ej varaktig uppställda” (6 § skyltlagen) bara för att de har hjul. Även om de flyttas kortare sträcka en gång i veckan är de ändå att anse som ”varaktigt uppställda”. Det finns ett antal rättsfall från domstolar som klargör detta.

Alla de reklamvagnar som står utmed E4 saknar tillstånd av länsstyrelsen eller kommun. Otillåten skyltning är till och med straffbelagd enligt skyltlagen (böter). All tillsyn ska utövas av kommunen. När det gäller frågan om utredning av straffansvar är det polisen som ska utreda misstanke om brott, vilket ska ske även om det inte gjorts någon anmälan. Skyltarna är ju lätt iakttagbara både av kommunens tjänstemän och polisen.

Det är markägaren som är ansvarig för att otillåten skyltning inte sker. Förbudet mot skyltning gäller alla områden oavsett avstånd från en väg.

Dessa regler är väl kända av kommunerna, men de gör uppenbarligen inte något för att få bort reklamvagnarna. De är otillåtna och detta gäller oavsett om man tycker att de förfular landskapsbilden eller inte. Det är uppställningen av skyltanordningarna som är olaglig, oavsett om reklambudskapet ändras en gång i veckan eller varje dag.

Sedan jag åter uppmärksammat Knivsta kommuns medvetna lagtrots har kommunen nyligen inlett tillsynsärenden och uppdragit till en ingenjörsbyrå att inventera och kartlägga reklamskyltar utefter E4. Därefter har kommunen i sju beslut omedelbart avskrivit tillsynsärendena med den felaktiga förklaringen att kommunen inte har något tillsynsansvar. För mig är det en gåta varför kommunerna inte ens vill försöka följa de lagregler som gäller reklamskyltar utefter vägarna. Märkligt nog är det så i kommunerna i Knivsta, Uppsala och Tierp.

Thorulf Arwidson

advokat

SVAR: Knivsta har upprättat ärende

Bygg- och miljönämnden (BMN) i Knivsta kommun har, efter anmälan om otillåten skyltning längs E4:an, upprättat 8 st tillsynsärenden. Som insändarskribenten anger kan skyltning prövas mot Plan- och bygglagen (PBL) och Lag om gaturenhållning och skyltning (LGS).

Då de ursprungliga anmälningarna gällde själva skyltningen är PBL endast tillämplig inom detaljplanelagt område – vanligtvis inom tätorter. Dock gäller ett av tillsynsärendena skyltar innanför detaljplanerat område. Detta ärende har avskrivits utifrån PBL, då dessa är preskriberade eller borttagna.

De övriga anmälda skyltarna ligger utanför detaljplanerat område och har därför avskrivits i den delen.

Därefter har ytterligare en anmälan inkommit till kommunen gällande skyltkonstruktionen – släpvagnarna – som byggnadsverk vilket kommer prövas mot PBL. BMN fortsätter även att pröva anmälan mot LGS.

Enligt förvaltningslagen har den som berörs av ett myndighetsbeslut rätt att få yttra sig angående beslutsförslaget innan ett beslut tas. Berörda fastighetsägare och anmälaren är informerade om att tillsynsärenden pågår.

Beslut i BMN väntas runt årsskiftet.

Boo Östberg

Ordf. Bygg- och Miljönämnden

Ordf. och gruppledare Centerpartiet i Knivsta

Läs mer om