Företagare får ta notan av Socialdemokraternas förslag

Förslaget om att slopa karensavdraget kommer att slå hårt mot företagare. Även om man ska få vara hemma som sjuk, måste det gå att hitta en bättre lösning, skriver insändarskribenten Anders Hedberg som driver företag i Tierp.

Risken finns att anställda stannar hemma med lindriga besvärt, skriver insändarskribenten och företagaren Anders Hedberg.

Risken finns att anställda stannar hemma med lindriga besvärt, skriver insändarskribenten och företagaren Anders Hedberg.

Foto: isabell Höjman/TT

Insändare2025-05-03 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokraterna har nyligen lagt fram ett nytt förslag om att helt slopa karensavdraget. Vi företagare är djupt oroade. Inte för att vi ifrågasätter människors rätt att vara hemma vid sjukdom – det är en självklarhet – utan för att förslaget saknar verklighetsförankring och riskerar att slå hårt mot landets företag. Vi vet av erfarenhet att sjuklönekostnader redan i dag är ett tungt ok för många företag, inte minst för små och medelstora verksamheter. Att lägga ytterligare bördor på oss riskerar att leda till att färre kan anställas, eller att tillväxt helt uteblir.

Svenskt Näringsliv har i en ny rapport visat att ett slopat karensavdrag kan kosta företagen upp till 40 miljarder kronor per år. De tar med alla faktorer – direkta kostnader, minskad produktion och beteendeförändringar. Det är en räkning vi inte har råd med. Forskningen är tydlig: när egenansvaret försvinner, ökar frånvaron. Inte för att fler faktiskt är sjuka, utan för att det blir lättare att stanna hemma även vid lindriga symptom. Det är mänskligt – men det påverkar oss som arbetsgivare negativt.

Vi lever i en tid av stor ekonomisk osäkerhet. Kriget i Ukraina pågår fortfarande, och världshandeln präglas av osäkra spelregler. I det läget behöver vi reformer som stärker arbetslinjen och uppmuntrar till ansvarstagande – inte motsatsen.
Vi har inget emot att människor får vila när de behöver. Tvärtom. Men en hållbar sjukförsäkring måste också ta hänsyn till företagens villkor. Det nya förslaget från Socialdemokraterna gör inte det.

Vi uppmanar därför politiken att ta ett steg tillbaka. Att lyssna på oss som driver företag, som skapar jobb och som bygger Sveriges ekonomi varje dag. En verklighetsförankrad reform måste bygga på fakta – inte på goda intentioner som riskerar att få dyrköpta konsekvenser.