Det är egentligen ofattbart att Uppsala stad en gång godkände bilparkeringarna på S:t Eriks torg och Fyristorg. Platser omgivna av vackra medeltida byggnader, saluhall, domkyrka och museum. Torgen anlades en gång för att människor skulle kunna träffas, för handel och samvaro. Men nu är de gatstensbelagda ytorna ockuperade av parkerade bilar som stänger både utsikt och de gåendes rörelsefrihet.
Fram till ganska nyligen ifrågasattes sällan att bilen fått en sådan central roll i stadsplaneringen. Människor har visserligen knotat men fortsatt att tränga ihop sig på trottoarer, hastat över gatorna när lucka givits i trafikflödet och cyklister sniglat sig fram i bredd med bilarna på smala gator med skymd sikt. Men klimatkrisen har blivit en ögonöppnare för många. Allt fler oroas över och ifrågasätter att privatbilismens utsläpp av klimatskadliga ämnen får fortsätta. Ny forskning visar att människor som vistas i områden med mer avgaser oftare drabbas av luftvägssjukdomar än de som vistas i renare luft.
För att nå de politiskt uppsatta klimatmålen måste fossila utsläpp minska med 17 procent per år från 2023; det fixar varken elbilar eller biobränslen. Bilarna måste också bli färre.
Allt fler städer i Europa har beslutat om bilfria stadskärnor exempelvis London, Gent och Amsterdam, Barcelona och Hamburg där trafiken i city stängts av, begränsats eller letts om till ringleder runt innerstan. Oslo beslutade 2016 att city skulle bli bilfritt. Köpenhamn är sedan länge ett föredöme och tidigare i år beslutade man att halvera antalet p-platser i centrum till förmån för cykelbanor och växtlighet.
Men i Uppsalas stadskärna används fortfarande medeltida torg som parkeringsplatser, ytor som i stället skulle kunna rymma lekplatser, uteserveringar, träd och planteringar. Vi menar att torgen ska ges tillbaka till medborgarna för att nyttjas som en gemensam tillgång. Vi uppmanar därför Uppsalas styrande att lämna gamla tankemönster till förmån för visioner om en ny tid.