Skolorna bör snarast inventera vilka elever som själva tillhör riskgrupp eller har förälder som gör det. För de på gymnasiet – och eventuellt även äldre grundskoleelever – bör särlösningar som till exempel. digital undervisning erbjudas, åtminstone så länge vaccin saknas och smittspridningen pågår i samhället.
Många grundskoleskolbarn och föräldrar i riskgrupp kände sig utlämnade i våras. Trots att det är konstaterat att hemmet är där mest smittspridning sker gavs inga särskilda rekommendationer för denna grupp. Den akuta kris som då rådde kan möjligen ses om en förmildrande omständighet.
När nu även gymnasieskolorna öppnar för vanlig undervisning har däremot mer tid för förberedelser funnits. Fortfarande tycks myndigheterna tyvärr inte ge några tydliga rekommendationer om elever eller föräldrar i riskgrupp (trots att anställda i riskgrupp uppmanas att arbeta hemma om möjligt, och annars kan få sjukpenning). Därför måste de enskilda skolorna ta detta ansvar. Elever och föräldrar i riskgrupp riskerar att återigen glömmas bort, i det planeringskaos som nu tycks råda särskilt på gymnasieskolorna.
Visst är undervisning i skolan att föredra, om den bedrivs tillräckligt smittsäkert. Men bästa rektorer och övriga utbildningsansvariga i kommunen: upprepa inte vårens misstag. Skolan måste ta detta mera direkta ansvar för de mest corona-utsatta!