Hur ska eleverna skyddas från smitta i höst

Vilka smittskyddsåtgärder kommer Uppsala kommun vidta i skolorna, skriver Camilla Amft

Vilka åtgärder kommer kommunen vidta för att hindra smittspridning i skolorna, undrar Camilla Amft.

Vilka åtgärder kommer kommunen vidta för att hindra smittspridning i skolorna, undrar Camilla Amft.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Insändare2021-08-16 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så här i samband med skolstart kan det vara bra att påminna sig om att pandemin ingalunda är över. Många experter lyfter fram att alla människor slutligen kommer immuniseras av sars-cov-2, antingen medelst vaccination eller infektion.

Vaccinen är dock godkända först från 12 års ålder, och i Sverige finns beslut om att vaccinera från 16 år. Detta innebär att en stor grupp barn och ungdomar står helt oskyddade inför hösten, nu när dessutom den mer smittsamma deltavarianten grasserar. Barn blir sällan sjuka, brukar det heta. Likväl är det ett inte helt oansenligt antal barn och unga som efter infektion riskerar att drabbas av MIS-C och long covid om inga skyddsåtgärder finns i skolorna. Viruset är dessutom nytt. Vad vet man om dess effekter på ungas liv och hälsa på sikt?

En god arbetsmiljö i skolan, som inte äventyrar elevernas hälsa, borde vara en självklarhet. Det finns en mängd icke-farmakologiska åtgärder som med framgång vidtagits i skolorna i många länder, såsom avgränsade kohorter, god ventilation, regelbunden antigen-testning samt munskydd. Min fråga till skolhuvudmännen i Uppsala kommun är därför: Hur kommer ni i höst skydda eleverna från den allmän- och samhällsfarliga sjukdomen covid-19?