Inte anställdas fel att bygget blev för dyrt

Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum är inte ett kommersiellt praktiskt veterinärsjukhus, skriver Harold Tvedten.

Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum är inte ett kommersiellt praktiskt veterinärsjukhus, skriver Harold Tvedten.

Foto: Staffan Claesson/Arkiv

Insändare2019-11-01 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detta är mitt eget personliga svar på en UNT-artikel 21 oktober om “Växande underskott på djursjukhuset”. De första två meningarna var: ”Djursjukhusets ekonomi har varit ett återkommande problem för SLU”. Och ”Nu har SLU infört anställningsstopp”. Universitetsdjursjukhuset (UDS) bör istället tacka arbetstagare för många års utmärkt djurvård och undervisning av veterinärstudenter.

Det är inte felet hos oss som arbetar på Universitetsdjursjukhuset att den nuvarande anläggningen var för dyr att bygga och till och med hyran för Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum (VHC) är för mycket. Det nuvarande VHC är en Taj Mahal och inte ett kommersiellt praktiskt veterinärsjukhus. Det kommer aldrig att vara möjligt för UDS att klara veterinärvård med vinst. Det var inte vi som jobbar på UDS som ville flytta dit.  

UDS är det enda veterinärsjukhuset som finns tillgängligt för utbildning av nästa generation veterinärer. Tyvärr har UDS har tagits bort från de veterinära akademiska avdelningarna och getts till rektor för SLU som en ekonomisk enhet. UDS bör inte vara ett ekonomiskt företag utan en del av en veterinärhögskola. 

Jag tror att UDS borde vara en del av en svensk veterinärhögskola. Tyskland har 5 veterinärhögskolor och Sverige har inte ens en fullständig högskola (fakultet) för endast veterinärmedicin. Veterinärutbildning är dyr på grund av behovet av ett veterinärsjukhus för klinisk erfarenhet.

UDS är jämförbar med Akademiska sjukhuset (Akademiska) i Uppsala. Politiker ger Akademiska en budget, men de läkare och sjuksköterskor som arbetar där har den första prioriteringen att sköta patienter. Detta gör de med spetskompetens. Att vägra att ge Akademiska sjuksköterskor en rimlig höjning av lönen kan ha fått poäng med politiker som kräver en balanserad budget, men detta gjorde att många sjuksköterskor slutade.  Utan dem fick Akademiska sjukhuset vägra patienterna vård. För närvarande är det igen stopp med operationer, när man försöker spara pengar på en billigare leverantör av sjukvårdsmaterial.

Enligt min mening måste vi sluta anställa administratörer som lovar att balansera budgeten. Hyr istället administratörer som säger till anställda: Gör det bästa du kan med ditt jobb inom hälsovården. Vi i administrationen skall hitta finansieringen så att ni kan ge utmärkt hälsovård till djurpatienter och nödvändiga utbildningsmöjligheter för veterinärstudenter.  Att klaga om växande underskott är fel.